Zonsopkomst bij de Borobudur tempel 


De Borobudur tempel is het boeddhistische heiligdom van Yogyakarta. Tijdens een rondreis door Java is het echt een must om de Borobodur te bezoeken tijdens zonsopkomst. Je moet er wat voor over hebben, namelijk om 3:00 uur in de nacht opstaan, maar het is het echt meer dan waard! De Borobudur is een tempel die tijdens de zonsopkomst het mooist tot zijn recht komt.

Over de Borobudur tempel


De Borobudur is gelegen bij de Merapi, de meest actieve vulkaan van Indonesië, en is gebouwd in de periode 750 - 850 na Christus. De boeddhistische tempel is gebouwd als één grote 'stoepa'. Een stoepa is een boeddhistisch bouwwerk dat de relieken van een boeddhistische heilige bevat. Een stoepa is van oorsprong een massieve ronde structuur, gebouwd op een vierkante verhoging.

De Borobudur heeft negen etages: de eerste zes zijn vierkant en de bovenste drie zijn rond. Helemaal bovenaan vind je 72 kleine stoepa's met in het midden één grote stoepa welke symbool staat voor het Nirwana. In de stoepa's zie je beelden van Boeddha. 

Lees ook: 10 bezienswaardigheden en tips voor het toffe Yogyakarta.

Leuk om te weten: volgens het bijgeloof ontvang je eeuwig geluk wanneer je de Boeddha's in de stoepa's aanraakt. Ook lopen er nog steeds pelgrims iedere etage zeven keer rond!

Hoe kom je er?


Allereerst is de meest ideale uitvalsbasis de stad Yogyakarta. Vanuit hier kun je de Borobodur makkelijk bereiken. Het is mogelijk om op eigen gelegenheid met een scooter of lokale bus naar de tempel te gaan. Maar mocht je de zonsopgang willen bekijken dan ben je toch al gauw aangewezen op een taxi via Grab (de Uber van Java) of een vooraf georganiseerde driver. Let goed op dat er twee verschillende entreetickets zijn voor de Borobudur: Borobudur sunrise-ticket of een 'gewone' entreeticket. De sunrise-ticket is iets duurder aangezien je eerder het park in kunt en er een ontbijt bij krijgt.

Kosten entreeticket Borobudur sunrise: 475.000 rupia (€30,-) per persoon inclusief een ontbijt dat je na de zonsopgang kan nuttigen in het restaurant.

Met chauffeur
Je kunt ervoor kiezen midden in de nacht met de scooter naar de Borobudur tempel te rijden, echter vonden wij dit niet een veilig gevoel geven. Wij hebben de Borobudur gecombineerd met de Prambanan tempel met onze vooraf georganiseerde chauffeur Billy, een local. Op deze manier kun je beide tempels combineren met andere bezienswaardigheden die de moeite waard zijn in Yogyakarta en hoef je niet alles op eigen houtje te regelen.

Boek een tour
Wat ook mogelijk is, is een privé excursie te boeken naar de Borobodur en de Prambanan tempel onder begeleiding van een Engels sprekende chauffeur die ook meteen je gids is.

Boek hier de excursie voor de Borobudur

Tips voor zonsopkomst bij de Borobudur


Het is aan te raden rond 3:00 uur in de nacht vanuit Yogyakarta te vertrekken. Je kunt er op rekenen tussen 4:00 en 4:30 uur wel aanwezig te zijn bij de Borobudur. Bij aankomst wissel je je ticket in voor een officieel entreebewijs en krijg je nog een zaklamp mee. Om 4:30 uur gaat het park open en hoef je maar een klein stuk te lopen tot je aankomt bij de Borobudur tempel.

Vanaf dat moment is het eigenlijk een kwestie van een fijn plekje uitzoeken en wachten. Zorg dat je een plek uitzoekt met met uitzicht richting het oosten, daar komt de zon op. Check even het kompas op je smartphone om te kijken of je goed zit. Stel je er op in dat je niet de enige bent en dat het druk kan zijn. Toch vonden wij het reuze meevallen en hebben we mooie foto's kunnen maken van de zonsopgang. Vergeet vooral niet te genieten van dit magische moment want dat is het echt! De lucht kleurt ook alsmaar mooier dus ben relaxed en geniet echt van de eerste indrukken.

Lukt het niet om een entreeticket voor zonsopgang te bemachtigen, probeer dan in ieder geval zo vroeg mogelijk aanwezig te zijn om rustig van de tempel te kunnen genieten. De touringcars met toeristen komen over het algemeen vanaf 9:00 uur. 

Lees ook: Ultieme route voor een 3-weekse rondreis Java en Bali.

Tips om mooie foto's te maken


Nadat je van de zonsopkomst hebt genoten, heb je nog voldoende tijd om mooie foto's te maken. Je zult zien dat wanneer de zon helemaal op is er al veel mensen weggaan. We raden je aan juist nog even te blijven, van de rust te genieten en de tijd te nemen. De lucht en omgeving blijft nog wel een tijd onwijs mooi!

Mocht je het leuk vinden om mooie foto's te maken bij de Borobudur dan is het een aanrader om inspiratie op te doen op Pinterest en Instagram. Sla deze foto's op en bekijk ze bij de Borobudur nogmaals of je zo een soortgelijke foto('s) zou willen maken. Probeer daarnaast ook vooral foto's te maken van de dingen die jíj mooi vindt. De symmetrie van de stoepa's zorgen voor genoeg gave perspectieven om foto's van te maken!

Lees ook: Bromo vulkaan bezoeken? Dit moet je weten!

Overnachten in Yogyakarta


Aangezien Yogyakarta de meest ideale uitvalsbasis voor de Borobudur is maar ook gewoon een ontzettend toffe stad is, adviseren we je daar ook te overnachten.

Wij verbleven in Yogyakarta 4 nachten bij: Tiga Lima Homestay.
Wat een heerlijke accommodatie is dit! Een prachtig ruime kamer met een goed verzorgde badkamer. Er is een ruime keuze voor het ontbijt dat geserveerd wordt aan je kamer of op je terras. Het zwembad is een heerlijke verkoeling gezien de temperaturen in Yogyakarta. Het personeel is onwijs vriendelijk en het hotel biedt ook een laundry service aan. Andere gasten hebben deze accommodatie beoordeeld met een 8,8.

Naast Tiga Lima Homestay is ook ViaVia Guesthouse een aanrader. Hier hebben ze zowel goedkope dorms als tweepersoonskamers. Ook bij deze accommodatie is er een klein zwembad om af te kunnen koelen.

Tiga Lima Homestay

ViaVia Guesthouse

© Tiga Lima Homestay; ViaVia Guesthouse.

Een rondreis door Java en Bali met een reisorganisatie


Mocht je de voorkeur hebben een rondreis door Java en Bali niet zelf te organiseren dan zijn er genoeg reisorganisaties die soortgelijke rondreizen aanbieden. Door te boeken bij een van de gerenommeerde organisaties TUI, Djoser en Sawadee weet je zeker dat alles goed georganiseerd is.

Een paar mooie rondreizen als voorbeeld:
-  15-daagse familiereis Java & Bali via TUI: Familiereis Java & Bali
-  17-daagse singlereis Java & Bali via TUI: Singlereis Java & Bali
-  18-daagse groepsreis Java & Bali via Djoser: Rondreis Java & Bali
-  15-daagse groepsreis Java & Bali via Sawadee: Rondreis Java & Bali hoogtepunten
Deze blog is geschreven door:

Mascha Rietjens

Woonachtig in het mooie Limburg en natuurlijk gek op reizen door zowel binnen- als buitenland! Ik ben het liefst op pad om mooie plekken te ontdekken om daar jou mee te kunnen inspireren voor een fantastische vakantie of een heerlijk dagje uit!

https://hoparound.nl/
hoparound.nl
hoparound.nl


Ik hoop dat je inspiratie hebt kunnen halen uit mijn blog. Heb je vragen, opmerkingen of tips? Laat dan een reactie achter!

Geniet van je aankomende reis en... don't forget to Hop Around!
Liefs, Mascha

Reacties

Hop Around


Op Hop Around vind je inspiratie over diverse reizen en bestemmingen zodat je een onvergetelijke reis kan gaan maken. Of het nu binnen of buiten Europa is, kort of lang; iedere reis moet een fantastische ervaring worden en een mooie herinnering voor later!

Inspiratie

Ieder kwartaal inspiratie ontvangen over toffe reisroutes, fijne accommodaties en handige reistips?

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.