Rondreis Peru


Peru stond al jaren op het welbekende lange lijstje, maar toch was het eindelijk zover. Extra leuk om jou nu te kunnen informeren en hopelijk inspireren voor je volgende reis! Handig om vooraf te weten is dat we onze rondreis door Peru hebben gecombineerd met een rondreis door Bolivia en in totaal 3 weken op reis zijn geweest. In deze blog neem ik je mee door onze rondreis in Peru!

Lees ook: Rondreis Bolivia.
DE HOOGTEPUNTEN VAN DEZE RONDREIS:

LIMA  |  PARACAS  |  HUACACHINA  |  AREQUIPA  |  ANDESGEBERGTE  |  PUNO  |  TITICACAMEER  |  CUZCO  |  MACHU PICCHU

Route door Peru voor 1 of 2 weken


Deze route door Peru brengt je langs de belangrijkste hotspots, zoals bijvoorbeeld de Machu Picchu, van het land. In onderstaande afbeelding is de route van onze rondreis visueel weergegeven zodat je een beeld hebt van de locatie per bestemming.

Er zijn een aantal aanbevolen vaccinaties voor Peru, vergeet je niet in te lezen en eventueel te laten vaccineren!

Lees ook: Hoe bereid je een rondreis voor?

Vliegtuigtickets naar Peru


Toen we de tickets wilden gaan boeken, schrokken we van de torenhoge vliegticketprijzen. Dit kwam met name omdat we aan het hoogseizoen (juli en begin augustus) gebonden waren dus mocht je hier niet aan gebonden zijn dan kan het nog wel eens meevallen. Uiteindelijk boekten we via Skyscanner twee losse vluchten: een van Eindhoven naar Madrid met Ryanair en een van Madrid naar Lima met Plus ultra. Enerzijds zaten hier meer risico’s aan verbonden, maar anderzijds scheelde het een hele hoop geld en konden we zo nog twee daagjes Madrid aan onze reis vastplakken. Uiteindelijk is het allemaal perfect gelopen en zou ik het aan kunnen raden.

Boek hier goedkope vliegtickets

Mocht je niet gebonden zijn aan het hoogseizoen dan is het aan te raden om in de zomer van Peru te gaan. De temperatuur is net iets aangenamer (rond de 25 graden) en de prijzen kunnen nog wel eens meevallen.

Seizoenen in Peru:
Lente: oktober tot december (23 september – 21 december)
Zomer: december tot april (22 december – 21 maart)
Herfst: april tot juni (22 maart – 21 juni)
Winter: juni tot oktober (22 juni – 22 september)

Lima, het startpunt van onze reis


Onze rondreis door Peru ging van start in Lima, de hoofdstad van Peru met zo’n tien miljoen inwoners. Lima is een ontzettend grote stad met hele leuke, maar ook hele onveilige buurten. Miraflores en Barranco zijn de wijken waar het volgens internet voor toeristen het meest aangenaam is. Om die reden en vanwege tijdgebrek, zijn dit de enige buurten die we een beetje hebben kunnen verkennen. Lima wordt ook wel ‘the grey city’ genoemd, omdat het er vrijwel altijd zwaar bewolkt is. Dit doet gelukkig niks af aan de prettige sfeer in Miraflores en Barranco. Het was ondanks het herfstachtige weer de moeite waard om naar de kust te lopen en te genieten van het geruis van de golven van de Stille Oceaan. Lima barst van de heerlijke restaurants, er is voor ieder wat wils. Op TripAdvisor staan honderden steengoede restaurants, waar je voor aantrekkelijke prijs ontzettend lekker kan eten.

Lees ook: De 12 beste winterzon bestemmingen.

Paracas (Islas Ballestas) en Huacachina


De eerste dag in Lima vloog voorbij en we vervolgden onze rondreis langs de kust naar Paracas om de Ballestas eilanden van Peru te bezoeken. Vanuit Lima pakten we een nachtbus die er drie à vier uur over deed om Paracas te bereiken. Paracas is een schattig kustplaatje, maar wij vonden het niet de moeite waard om hier meer dan een dag te blijven. We bezochten met een boot de Ballestas eilanden om duizenden vogels en een paar pinguïns en zeehondjes te spotten, lunchten bij een leuk restaurantje aan de kust en vervolgden onze een uur durende reis naar het oasedorpje, Huacachina. Vanuit Huacahina vertrekken dagelijks honderden dunebuggy’s richting de woestijnduinen. Wauw, wat was dit vet! Je hebt het gevoel dat je in een achtbaan zit als je over de duinen omhoog en omlaag sjeest. Tussendoor stopten we om foto’s te maken van het prachtige, oneindige uitzicht over de woestijn van Peru en om dit keer op onze sandboards van de duinen te sjezen. Neem deze activiteit zeker mee tijdens je rondreis door Peru!

Lees ook: De 12 beste reisboeken voor inspiratie.

Arequipa en het Andesgebergte


Na Huacachina stegen we zo’n 2300 meter richting Arequipa, een stad vol koloniale invloeden. Waar je in Lima nauwelijks iets meekreeg van de Peruaanse cultuur en eetgewoontes, werd je in Arequipa doodgegooid met vrouwen in klederdracht, lammetjes, alpaca’s en menu’s vol caviavlees en andere typische Peruaanse gerechten. Arequipa barst van de prachtige kerken en kloosters die meestal gemaakt zijn van vulkanisch gesteente. Deze bijzondere stad wordt namelijk omringd door drie vulkanen die je ook tijdens je verblijf kunt bezoeken. Wij vonden Arequipa een heerlijke stad om even uit te rusten. Verder was het ideaal om hier alvast een beetje te wennen aan de hoogte. Vanuit Arequipa boeken veel mensen een tour door het Andesgebergte van Peru die je onder andere meeneemt naar de Colca Canyon en de hotspot voor condorspotters: Cruz del condor. Doordat wij geen genoeg konden krijgen van Arequipa en hier iets langer dan verwacht bleven, boekten wij, tegen de onlineadviezen in, een eendaagse tour. Het was zeker de moeite waard, maar als je meer tijd hebt, zou ik zeker voor een twee- of zelfs driedaagse tour gaan. Je kunt dan al het moois dat je onderweg tegenkomt net iets beter tot je door laten dringen. Bovendien heb je dan ook meer tijd om te knuffelen met alle schattige babyalpaca’s die je tijdens deze tour tegenkomt. We boekten bij America tours en hadden een leuke, enthousiaste Engelssprekende gids die ons alles vertelde over het prachtige landschap in dit mooie stukje Peru.

Tip: De busreis van Huacachina naar Arequipa duurde maar liefst twaalf uur! We boekten een nachtbus, zodat we hopelijk het grootste deel van deze reis konden slapen. Ook kozen we ervoor om een iets duurdere busmaatschappij te boeken, namelijk: Cruz del Sur. Dit scheelde maar een paar euro en leverde ons een hele comfortabele busreis op: onze stoelen konden bijna helemaal plat, er was een stroom, wifi en een netjes toilet. 

Puno en het Titicacameer


Nog helemaal overweldigd door de Colca Cayon tour stegen we weer zo’n 1200 meter, richting Puno. Onderweg stopten we op een prachtig punt dat zo’n 5500 meter boven zeeniveau lag. Toen we de bus uitstapten, hadden we even het gevoel dat we op de maan waren, wat een uniek landschap! Ook lichamelijk voelde het door deze hoogte alsof we op een andere planeet waren. Gelukkig hadden we cocablaadjes bij ons die hielpen tegen de hoogteziekte en ons in samenwerking met het fenomenale landschap een korte adrenalineboost gaven. We daalden weer af om onze reis naar Puno voort te zetten. Puno ligt bij het Titicacameer dat het grootste en hoogst gelegen meer van Zuid-Amerika is en Bolivia en Peru met elkaar verbindt. Toen we hier rond elf uur ’s avonds aankwamen, toverden we onze mutsen en handschoenen tevoorschijn, aangezien de temperatuur gekelderd was richting het vriespunt. Puno was voor ons ‘een moetje’. Om de Boliviaanse grens over te steken, was het handig als tussenstop, maar het was geen mooie plek. Het is leuk om naar het meer te lopen en om de Uros eilanden, beter bekend als ‘de drijvende eilanden’, te bezoeken, maar over het algemeen vonden wij Puno geen must see.

Lees ook: De 7 leukste bestemmingen voor de zomervakantie.

Cuzco en de Machu Picchu


De laatste stad die wij tijdens onze rondreis door Peru bezochten, was Cuzco. Cuzco vonden wij nóg gezelliger dan Arequipa: leuke marktjes, pittoreske straatjes, mooie uitzichtpunten en heel veel lieve Peruanen in klederdracht met nog lievere lammetjes en baby alpaca’s. Verder waren onze magen en smaakpapillen niet zo fan van de Peruaanse keuken, waardoor we deze al snel inruilden voor Mexicaanse en Japanse restaurants. Het is niet direct het eerste waar je aan denkt als je in Peru op vakantie gaat, maar in Cuzco hebben wij de lekkerste sushi ever gegeten bij Limo, een restaurantje gelegen aan de Plaza das Armas. Vanuit Cuzco bezochten we ook de Machu Picchu.

De meeste zaken boekten we pas tijdens onze rondreis, maar zowel de tickets voor de Machu Picchu als de tickets voor de trein ernaartoe boekten we vooraf thuis. Deze tip wil ik je niet onthouden omdat vooral de treintickets ontzettend duur zijn en snel uitverkopen. Vanuit Cuzco zit je nog drie à vier uur in de trein naar Aguas Calientes. Vanuit dit übertoeristische dorpje kan je de bus nemen of zelf omhoog lopen naar de Machu Picchu. Wij kozen voor de eerste optie en omdat we – eigenwijs als we waren – tickets voor de middagshift (12:00 uur – 18:00 uur) hadden gekocht, hoefden we maar vijf minuten in de rij te staan voor de bus. Op internet werd door iedere ‘reisexpert’ aangeraden om de ochtendshift voor de Machu Picchu te boeken. Er zouden dan minder mensen zijn en je kon de zon zien op komen. Dit betekende wel dat je al om drie uur ’s nachts in de rij moest gaan staan om direct om zes uur ’s ochtends de eerste bus te kunnen nemen. Hier hadden wij met onze ochtendhumeuren absoluut geen zin in. Daarnaast is de kans op mist ’s ochtends groter en hecht ik persoonlijk meer waarde aan the golden hour dan aan de zonsopgang. Toen we in de citadel arriveerde, had ik eerst even spijt van deze eigenwijze keuze: het was loeidruk. Gelukkig werd het steeds rustiger, waardoor we rond een uur of drie konden genieten van de rust, het zonnetje en het prachtige uitzicht.

Na Machu Picchu sliepen we in Ollantaytambo, dat nog ongeveer anderhalf uur met de trein van Aguas Calientes vandaan lag. In Ollantaytambo liggen ook nederzettingen van de Inca’s die de moeite waard zijn en bestempeld kunnen worden als een soort van Machu Picchu-light. Na ons bezoekje aan het bovengenoemde wereldwonder verbleven we nog een dag in Cuzco.
 
 Tip: Heb je meer tijd in Cuzco? Bezoek de Rainbowmountains! Deze berg genaamd Vinicuna bestaat uit zeven kleuren vanwege verschillende mineralen die hier in de grond zitten. Naast de normale tours naar de Rainbowmountains zijn er in Cuzco ook alternatieve tours te boeken. Dit kan prettig zijn in verband met eventuele hoogteziekte, omdat deze tours kosten minder lichamelijke inspanning vergen. Zo duurt de wandeling naar de top bij deze tours maar een uur in plaats van drie uur. Ook is het op deze alternatieve Rainbowmountains rustiger, waardoor je rustig foto’s kunt maken die niet zwart zien van de toeristen. 

Ik hoop dat je inspiratie hebt kunnen halen uit mijn blog. Heb je vragen, opmerkingen of tips? Laat dan een berichtje achter!
Geniet van je aankomende reis en... don't forget to Hop Around!
H.

Ontvang de nieuwste blogs ieder kwartaal eenvoudig via e-mail!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Reacties

Hop Around


Op Hop Around vind je inspiratie over diverse reizen en bestemmingen zodat je een onvergetelijke reis kan gaan maken. Of het nu binnen of buiten Europa is, kort of lang; iedere reis moet een fantastische ervaring worden en een mooie herinnering voor later!

Inspiratie

Ieder kwartaal inspiratie ontvangen over toffe reisroutes, fijne accommodaties en handige reistips?

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.