In 6 stappen naar de ultieme route voor je volgende rondreis!


Lijkt het jou ook tof om een rondreis te maken? Maar heb je geen idee waar je moet beginnen met het plannen en organiseren van die reis? Vaak hoor ik van familie en vrienden dat ze het lastig vinden om dit helemaal zelf uit te stippelen omdat ze niet weten waar te beginnen. "Vergeet ik niks?", "En hoe plan ik het dan logisch en haalbaar?". Ook lijkt het heel veel tijd te kosten. Ik begrijp dat gevoel volledig! Dit heb ik namelijk zelf ook altijd gehad... Tot ik een aantal jaar geleden rondreizen heb gemaakt door Ibiza, Slovenië en Kroatië en dit uitstekend is bevallen op de manier hoe ik het voorbereid. Ik heb ontdekt dat het juist onwijs leuk is om het zelf te plannen! Je kan op deze manier extra genieten van de voorpret en het kan je ook nog eens veel geld besparen. Ik heb bij diverse bedrijven een rondreis laten samen stellen door Java en Bali en uiteindelijk toch weer zelf georganiseerd. Wat blijkt? We hebben met twee personen €1.800,- bespaard exclusief vlucht! Waarom zou je ook een dief zijn van je eigen portemonnee? 

Ik ga je vertellen hoe ik de ultieme routes voor rondreizen uitstippel aan de hand van 6 stappen!

1. Kies je bestemming


De start van een rondreis voorbereiden is het kiezen van je vakantiebestemming. Als je nog niet weet waar je naartoe wilt gaan dan kun je blijven zoeken naar leuke plekken tot je een ons weegt met het gevolg dat het bij inspiratie blijft en komt er nooit een definitieve route uit. 

Een vakantiebestemming kiezen is voor sommige makkelijk maar voor veel mensen ook erg lastig. Je wilt misschien wel overal naartoe en hebt werkelijk geen idee waar te beginnen. Of misschien heb je wel een selectie van plekken waar je naartoe zou willen maar lukt het niet om een keuze te maken. Ik herken het probleem en daarom heb ik ook een artikel geschreven met tips om je volgende vakantiebestemming te kiezen.

Lees ook: De 12 beste reisboeken voor inspiratie.

2. Boek goedkope vliegtickets


First things first. Een vliegticket. Wel zo handig om op bestemming te komen ;). Ik heb het altijd een uitdaging gevonden om op zoek te gaan naar de goedkoopste vliegtickets met de meest ideale vluchttijden. Het kost even wat tijd maar het kan je een hoop geld besparen!

Hoe ik dat doe? Ik heb een aantal manieren: ik hou Skyscanner nauwlettend in de gaten en ik heb apps als Hopper en Kiwi op mijn telefoon staan. Over het algemeen is het zo dat je de goedkoopste tickets vindt als je flexibel bent qua reisperiode en het leuk vindt om nieuwe bestemmingen te ontdekken. Als de reisperiode en de bestemming niet in beton is gegoten, is het echt goed te doen om goede deals te vinden. Zo hadden wij de wens om naar Azië te gaan, met Thailand als enige uitzondering, en maakte het ons niet heel veel uit wanneer we zouden vertrekken. In maart jl. hebben wij voor maar €447,- per persoon een retourticket naar Jakarta geboekt met maar één tussenstop en inclusief handbagage. Normaal gesproken kost eenzelfde ticket ongeveer €700,- á €800,-. Prima deal dus!

Lees ook: De 12 leukste vakantiebestemmingen in Europa.

3. Maak je ultieme reisroute


Om een reisroute te kunnen bepalen is het allereerst van belang om te weten wat je graag wilt zien en doen. Voor Java en Bali ben ik begonnen met het lezen van de de dagprogramma's van georganiseerde reizen op bijvoorbeeld TUI en Sawadee om een indruk te krijgen van de belangrijkste bezienswaardigheden. Daarna ben ik gaan zoeken naar uitgewerkte reisroutes op soortgelijke websites als Hop Around. Het voordeel daarvan is dat je de persoonlijke ervaringen leest met de do's and don'ts. Ook lees je op reisblogs vaak meer dan alleen de belangrijkste bezienswaardigheden en kun je al ontdekken waar de meeste mensen overnachten om bepaalde bezienswaardigheden te zien of activiteiten te ondernemen. Ik ben ook vaak op zoek naar de hidden gems, in hoeverre die nog bestaan ;), en deze vind je doorgaans op reisblogs. 

Lees ook: Hoe maak je de perfecte planning voor je roadtrip?

Heb je een lijstje van alles wat je wilt zien en doen? Mooi! Dan pak je nu Google Maps of RouteXL erbij en vul je al deze bezienswaardigheden of plekken in waar je naartoe wilt. Vanuit dit visuele overzicht kun je heel makkelijk bekijken welke route het meest logisch is.

Dit is ook het moment om een schema te maken van wat je precies wilt zien en doen per dag en per locatie zodat je een duidelijk overzicht hebt. Je kan hier eventueel ook de kosten in toevoegen, wel zo handig als je op je budget wilt letten. In dit schema kun je dan gaan schuiven met het aantal dagen en de locaties om je ideale reisroute samen te stellen!

Ik heb een handig schema voor je gemaakt wat je alleen nog maar hoeft in te vullen: de reisplanner en budgettracker!

4. Bepaal het aantal nachten per locatie


Dit onderdeel is vaak het lastigst. Hoe lang ga je ergens overnachten? Dit hangt af van hoeveel je per locatie wilt zien en doen. Zo heb ik voor Java ontdekt dat er in Yogyakarta veel te doen is en we Jakarta beter over kunnen slaan. Omdat de afstand tussen Jakarta en Yogyakarta erg groot is, en er een mooie treinreis is vanuit Bandung naar Yogyakarta, was onze keuze snel gemaakt: 2 nachten in Bandung om daar één volledige dag te hebben om de omgeving te verkennen. Vervolgens door naar Yogyakarta waar we 4 nachten verblijven aangezien daar een groot deel van ons lijstje is te zien. Achteraf gezien was dit echt een topkeuze!

Als je het aantal nachten hebt bepaald, is het aan te raden via booking.com op zoek te gaan naar accommodaties per locatie. Je kunt op booking.com mappen aanmaken zodat je de accommodaties die je leuk lijken kunt opslaan. Benoem de map naar de locatie en je vindt je favoriete accommodaties makkelijk terug. Daarnaast zie je in booking.com als je geboekt hebt in één oogopslag bij je reserveringen staan waar je wanneer gaat overnachten.

Mocht je het prettig vinden om je budget een beetje in de gaten te houden, vul dan in het zojuist gedeelde schema de kosten van de accommodaties in.

Lees ook: Al onze kant-en-klare reisroutes.

5. Organiseer het vervoer


Met welk vervoersmiddel je in je reisroute van A naar B komt hangt af van de volgende bestemming en je persoonlijke voorkeur. Ik heb de opties voor je uitgewerkt.

Met de auto
Zo hebben wij tijdens onze roadtrips in Ibiza, Slovenië, Kroatië, Zuid-Italië én Marokko bijna alleen maar gebruik gemaakt van een auto. Mocht je niet vanuit huis naar de bestemming rijden maar met het vliegtuig gaan, dan is het mogelijk een auto te huren. Sunny Cars is een hele fijne organisatie om huurauto te reserveren. Met Sunny Cars ben je goed verzekerd én met een degelijke auto naar keuze op pad. Bijna altijd kun je de auto direct bij de luchthaven ophalen en naderhand weer afleveren. Heel handig en wij hebben oprecht nog nooit negatieve ervaringen met Sunny Cars gehad.

Met het openbaar vervoer
Voor Java en Bali hebben we voor lange stukken veel gebruik gemaakt van de trein. Enerzijds omdat het mega goedkoop is, de trein kost bijvoorbeeld 16 euro voor een treinrit van 8 uur, en anderzijds omdat het simpelweg de snelste manier is. Het verkeer schijnt daar regelmatig zeer chaotisch te zijn waardoor het niet opschiet. Daarnaast zijn de regels in een ander continent vaak zó anders, of ze ontbreken zelfs, dat het ook niet heel veilig is om zelf te rijden. Vandaar onze keuze om in basis met de trein te rijden om van A naar B te komen. Korte afstanden doen we dan met de taxi (Grab is de Uber op Java en Bali) of natuurlijk te voet.

Een handige tip die ik je mee wil geven: veel accommodaties bieden ook een pick-up of drop-off service. Mocht je het bijvoorbeeld prettig vinden om opgehaald te worden vanaf het treinstation of het vliegveld dan kun je via booking.com een berichtje sturen naar de betreffende accommodatie die je hebt geboekt.

Nog een handige tip: Soms is het nodig om treintickets te reserveren om te voorkomen dat het uitverkocht is als je het op het laatste moment nog wil aanschaffen. Zowel voor Java en Bali als voor de nachttrein in Thailand hebben we onze treintickets vooraf al vastgelegd.

Als je de vliegtickets, accommodaties en het vervoer hebt geregeld dan heb je het grootste deel van de rondreis al voorbereid!
All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

6. Boek excursies en lokale chauffeurs


Mocht je het net als ik prettig vinden om excursies en lokale chauffeurs vooraf al te regelen, lees dit stukje dan zeker even door. Mijn persoonlijke voorkeur is om zoveel mogelijk op pad te gaan met locals. Het grootste voordeel daarvan vind ik dat ik echt in contact ben met de inwoners van het land. Van deze mensen hoor je de meest indrukwekkende verhalen. Daarnaast geeft het me een fijn gevoel als ik mijn geld spendeer aan locals, die het vaak hard nodig hebben, in plaats van aan grote reisorganisaties.

Voor onze rondreis door Java en Bali ben ik lid geworden van de Facebookgroep Indonesië Backpackers NL. Er zijn veel van dit soort Facebookgroepen over bijna alle bestemmingen. Ik kan je aanraden lid te worden van een groep wanneer je op vakantie gaat en veel info wilt krijgen van mensen die je voor zijn gegaan, er nu zijn of er zelfs wonen. Het is een soort forum waar allerlei tips worden gedeeld, vragen kunnen worden gesteld en ervaringen worden uitgewisseld. Via deze groepen vind ik de leukste lokale chauffeurs en excursies op aanraden van andere vakantiegangers die het land hebben bezocht.

Je hebt nu de vliegtickets, accommodaties, vervoer van A naar B en eventuele excursies geregeld... Je rondreis kan beginnen!
Deze blog is geschreven door:

Mascha Rietjens

Woonachtig in het mooie Limburg en natuurlijk gek op reizen door zowel binnen- als buitenland! Ik ben het liefst op pad om mooie plekken te ontdekken om daar jou mee te kunnen inspireren voor een fantastische vakantie of een heerlijk dagje uit!

https://hoparound.nl/
hoparound.nl
hoparound.nl


Ik hoop dat je inspiratie hebt kunnen halen uit mijn blog. Heb je vragen, opmerkingen of tips? Laat dan een reactie achter!

Geniet van je aankomende reis en... don't forget to Hop Around!
Liefs, Mascha

Ontvang de nieuwste blogs ieder kwartaal eenvoudig via e-mail!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Reacties

Hop Around


Op Hop Around vind je inspiratie over diverse reizen en bestemmingen zodat je een onvergetelijke reis kan gaan maken. Of het nu binnen of buiten Europa is, kort of lang; iedere reis moet een fantastische ervaring worden en een mooie herinnering voor later!

Inspiratie

Ieder kwartaal inspiratie ontvangen over toffe reisroutes, fijne accommodaties en handige reistips?

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.