Hoe bereid je een rondreis voor?


Lijkt het jou ook tof om een rondreis te maken? Maar heb je geen idee waar je moet beginnen met het plannen en organiseren van die reis? Vaak hoor ik van familie en vrienden dat ze het lastig vinden om dit helemaal zelf uit te stippelen omdat ze niet weten waar te beginnen. En hoe plan je dan alles? Ook lijkt het heel veel tijd te kosten. Ik begrijp dat gevoel volledig! Dit heb ik namelijk zelf ook altijd gehad... Tot ik een aantal jaar geleden rondreizen heb gemaakt door Ibiza, Slovenië en Kroatië en dit uitstekend is bevallen op de manier hoe ik het voorbereid. Ik heb ontdekt dat het juist onwijs leuk is om het zelf te plannen! Je kan op deze manier extra genieten van de voorpret en het kan je ook nog eens veel geld besparen. Ik heb bij diverse bedrijven een rondreis laten samen stellen door Java en Bali en uiteindelijk toch weer zelf georganiseerd. Wat blijkt? We hebben met twee personen €1.800,- bespaard exclusief vlucht! Waarom zou je ook een dief zijn van je eigen portemonnee? 

Ik ga je vertellen hoe ik deze rondreis door Java en Bali heb voorbereid!

Het boeken van goedkope vliegtickets


First things first. Een vliegticket. Wel zo handig om op bestemming te komen ;). Ik heb het altijd een uitdaging gevonden om op zoek te gaan naar de goedkoopste vliegtickets met de meest ideale vluchttijden. Het kost even wat tijd maar het kan je een hoop geld besparen!

Hoe ik dat doe? Ik heb een aantal manieren: ik hou Skyscanner nauwlettend in de gaten en ik heb apps als Hopper en Kiwi op mijn telefoon staan. Over het algemeen is het zo dat je de goedkoopste tickets vindt als je flexibel bent qua reisperiode en het leuk vindt om nieuwe bestemmingen te ontdekken. Als de reisperiode en de bestemming niet in beton is gegoten, is het echt goed te doen om goede deals te vinden. Zo hadden wij de wens om naar Azië te gaan, met Thailand als enige uitzondering, en maakte het ons niet heel veel uit wanneer we zouden vertrekken. In maart jl. hebben wij voor maar €447,- per persoon een retourticket naar Jakarta geboekt met maar één tussenstop en inclusief handbagage. Normaal gesproken kost eenzelfde ticket ongeveer €700,- á €800,-. Prima deal dus!

Je reisroute bepalen


Om een reisroute te bepalen is het allereerst van belang om te weten wat je graag wilt zien en doen. Voor Java en Bali heb ik allereerst de dagprogramma's van georganiseerde reizen op bijvoorbeeld Kras.nl en Sawadee bekeken om een indruk te krijgen van de belangrijkste bezienswaardigheden. Daarna ben ik gaan zoeken naar uitgewerkte reisroutes op soortgelijke websites als Hop Around. Het voordeel daarvan is dat je de persoonlijke ervaringen leest met de do's and don'ts. Ook lees je op reisblogs vaak meer dan alleen de belangrijkste bezienswaardigheden en kun je al ontdekken waar de meeste mensen overnachten om bepaalde bezienswaardigheden te zien of activiteiten te ondernemen. Ik ben ook vaak op zoek naar de hidden gems, in hoeverre die nog bestaan ;), en deze vind je doorgaans op reisblogs. 

Dit is ook het moment om in Word of Excel een lijst te maken van wat je precies wilt zien en doen per locatie zodat je een duidelijk overzicht hebt. Vervolgens pak je Google Maps erbij en kun je gaan bekijken waar deze bezienswaardigheden of activiteiten zich bevinden. Vanuit dit visuele overzicht kun je heel makkelijk bekijken welke route het handigst is.

Lees ook: Ultieme rondreis door Java en Bali met een uitgewerkte route en tips per locatie.

Hoeveel nachten per locatie?


Dit onderdeel is vaak het lastigst. Hoe lang ga je ergens overnachten? Dit hangt af van hoeveel je per locatie wilt zien en doen. Zo heb ik voor Java ontdekt dat er in Yogyakarta veel te doen is en we Jakarta beter over kunnen slaan. Omdat de afstand tussen Jakarta en Yogyakarta erg groot is, en er een mooie treinreis is vanuit Bandung naar Yogyakarta, was onze keuze snel gemaakt: 2 nachten in Bandung om daar één volledige dag te hebben om de omgeving te verkennen. Vervolgens door naar Yogyakarta waar we 4 nachten verblijven aangezien daar een groot deel van ons lijstje is te zien. Achteraf gezien was dit echt een topkeuze!

Als je het aantal nachten hebt bepaald, is het aan te raden via booking.com op zoek te gaan naar accommodaties per locatie. Je kunt op booking.com mappen aanmaken zodat je de accommodaties die je leuk lijken kunt opslaan. Benoem de map naar de locatie en je vindt je favoriete accommodaties makkelijk terug. Daarnaast zie je in booking.com als je geboekt hebt in één oogopslag bij je reserveringen staan waar je wanneer gaat overnachten.

Mocht je het prettig vinden om je budget een beetje in de gaten te houden, vul dan in het Word- of Exceldocument de kosten van de accommodaties in.

Lees ook: 12 toffe hotels met infinity pool in Bangkok.

Van A naar B komen


Met welk vervoersmiddel je van A naar B wilt gaan, hangt af van de bestemming én je voorkeur.

Met de auto
Zo hebben wij tijdens onze roadtrips in Ibiza, Slovenië, Kroatië, Zuid-Italië én Marokko gebruik gemaakt van een auto. Mocht je niet vanuit huis naar de bestemming rijden maar met het vliegtuig gaan, dan is het mogelijk een auto te huren. Sunny Cars is een hele fijne organisatie om huurauto te reserveren. Naast het feit dat wij hier nog nooit een negatieve ervaring hebben gehad, ben je met Sunny Cars goed verzekerd én met een degelijke auto naar keuze op pad. Bijna altijd kun je de auto direct bij de luchthaven ophalen en naderhand weer afleveren. Heel handig!

Met het openbaar vervoer
Voor Java en Bali maken we gebruik van de trein en de taxi. Enerzijds omdat de trein spotgoedkoop is (16 euro voor een treinrit van 8 uur) en anderzijds omdat het simpelweg de snelste manier is. Het verkeer schijnt daar regelmatig zeer chaotisch te zijn waardoor het niet opschiet. Daarnaast zijn de regels in een ander continent vaak zó anders, of ze ontbreken zelfs, dat het ook niet heel veilig is om zelf te rijden. Vandaar onze keuze om in basis met de trein te rijden om van A naar B te komen. Korte afstanden doen we dan met de taxi (Grab is de Uber op Java en Bali) of natuurlijk te voet.

Een handige tip die ik je mee wil geven: veel accommodaties bieden ook een pick-up of drop-off service. Mocht je het bijvoorbeeld prettig vinden om opgehaald te worden vanaf het treinstation of het vliegveld dan kun je via booking.com een berichtje sturen naar de betreffende accommodatie die je hebt geboekt.

Voor Java en Bali hebben we onze treintickets vooraf al vastgelegd via de website en app tiket.com zodat we verzekerd zijn van een fijne plek in de trein. Als je de viegtickets, accommodaties en het vervoer hebt geregeld dan heb je het grootste deel van de rondreis al voorbereid!
All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

Boeken van excursies en lokale chauffeurs


Mocht je het net als ik prettig vinden om excursies en lokale chauffeurs vooraf te regelen, lees dit stukje dan zeker even door. Mijn persoonlijke voorkeur is om op pad te gaan met locals. Het grootste voordeel daarvan vind ik dat ik echt in contact ben met de inwoners van het land. Van deze mensen hoor je de meest indrukwekkende verhalen. Daarnaast geeft het me een fijn gevoel als ik mijn geld spendeer aan locals, die het vaak hard nodig hebben, in plaats van aan grote reisorganisaties.

Voor onze rondreis door Java en Bali ben ik lid geworden van de Facebookgroep Indonesië Backpackers NL. Er zijn veel van dit soort Facebookgroepen over bijna alle bestemmingen. Ik kan je aanraden lid te worden van een groep wanneer je op vakantie gaat en veel info wilt krijgen van mensen die je voor zijn gegaan, er nu zijn of er zelfs wonen. Het is een soort forum waar allerlei tips worden gedeeld, vragen kunnen worden gesteld en ervaringen worden uitgewisseld. Via deze groepen vind ik de leukste lokale chauffeurs en excursies op aanraden van andere vakantiegangers die het land hebben bezocht.

Je hebt nu de vliegtickets, accommodaties, vervoer van A naar B en eventuele excursies geregeld... Je rondreis kan beginnen! Ik hoop dat je inspiratie hebt kunnen halen uit mijn blog. Heb je vragen, opmerkingen of tips? Laat dan een berichtje achter of een reactie onder aan deze pagina.

Geniet van je aankomende reis en... don't forget to Hop Around!
Liefs, Mascha

Reacties

Hop Around


Op Hop Around vind je inspiratie over diverse reizen en bestemmingen zodat je een onvergetelijke reis kan gaan maken. Of het nu binnen of buiten Europa is, kort of lang; iedere reis moet een fantastische ervaring worden en een mooie herinnering voor later!

Contact