Stedentrip Porto: 15 leuke en handige tips!


Porto
, ook wel Oporto genoemd, is een prachtige stad in het noordwesten van Portugal. Na Lissabon is dit de grootste stad van het land. Porto is vooral bekend om de herkomst van de portwijn en deze wordt over de hele wereld geëxporteerd. In 2021 werd de stad zelfs uitgekozen tot culturele hoofdstad van Europa, dat moet wel een bezoekje waard zijn toch? Dat vond ik in ieder geval wel! In dit artikel vind je al mijn persoonlijke tips voor een bezoek aan Porto.

1. Vervoer naar Porto


Vanaf de luchthavens Schiphol en Eindhoven kun je rechtstreeks naar Porto vliegen, en als je goed let op de aanbiedingen van Ryanair kun je zelfs voor 25 euro (retour) in het vliegtuig zitten, net zoals ik! Vanaf de luchthaven in Porto kun je meteen de metro of de trein pakken want deze stations grenzen aan het vliegveld. De metro gaat rechtstreeks naar het centrum van Porto en binnen een halfuur zit je aan de Portugese tapas!

De beste maanden om Porto te bezoeken zijn de maanden van mei t/m oktober want dan heb je kans op het beste weer. Ik had veel geluk tijdens mijn bezoek in februari want het was er rond de 16 graden en er scheen een heerlijk zonnetje!

Boek hier goedkope vliegtickets

2. Ontdek Porto met een fietstour


Een goede en leuke manier om de stad te ontdekken is door een begeleide fietstour te doen. Bij Baja Bikes verhuren ze E-bikes waarmee je de stad kunt verkennen onder begeleiding van een lokale gids. Een E-bike heb je ook echt wel nodig in de heuvels waar Porto op gebouwd is. Ze rijden ook echt heel soepel en je zoeft zo heuvel op en af. Samen met de gids ontdek je veel mooie plekken van de stad, je komt langs uitzichtplekken om foto’s te maken en verschillende kathedralen. Wat ook heel fijn aan zo’n tour is, is dat de gids je goede tips kan geven over de bezienswaardigheden en restaurants. Tijdens de fietstocht is er ook nog een kleine stop voor een typische pastel de nata en koffie of thee. De tour duurt ongeveer 3 uur en kost €36,- (prijs in 2022).

Boek hier een fietstour

3. Bezoek het paleis Palacio da Bolsa


Palacio da Bolsa is een van de belangrijkste historische monumenten in Porto en daarmee dus zeker een bezoekje waard. Het paleis werd gebouwd in de 19de eeuw voor de handelsvereniging en is op vandaag de dag nog steeds in gebruik. Je kunt samen met een gids het paleis en verschillende kamers hiervan bewonderen, zo kom je ook meer te weten over de geschiedenis van het gebouw. De tour duurt ongeveer een uur en kost €10,- (prijs in 2022).

Boek hier de tour

4. Een dagje naar het strand met de tram


Natuurlijk is er in de stad genoeg te zien, maar als het fijn zonnig is dan is het echt een aanrader om een dagje naar het strand te gaan!

Je kunt hiervoor de oude tramlijn gebruiken. De beginhalte ligt bij de Kathedraal Sao Francisco. De tram rijdt rechtstreeks langs de rivier naar de kust van Porto. Een kaartje kost €6,- (retour) en de tram rijdt 2x in het uur. De reistijd is ongeveer een half uur.

Wanneer je uitstapt bij de eindhalte sta je meteen tussen de palmbomen aan de boulevard. Voor een echt mooi zandstrand moet je een stuk doorlopen langs de kustlijn. Zin in een hapje en drankje? Dit kun je wel het beste doen in de buurt van de tramhalte want verderop langs de kust worden de prijzen alleen maar hoger.

Lees ook: Vakantie naar de Azoren? Dit wil je vooraf weten!

5. Doe een Port proeverij


Wanneer je in Porto bent dan is het een must om een Port proeverij te doen. In het centrum van de stad vind je ook aardig wat tentjes waar je Port kan proeven maar het leukste is om dit te doen bij een van de porthuizen aan de overkant van de rivier.

Je wandelt over de Luis-I brug naar de Vila Nova da Gaia (de overkant van de stad), hier liggen alle grote porthuizen zoals Taylor’s, Sandeman en Cruz. In de rivier zie je ook de typische "barcos rabelos" liggen. Dit zijn de boten waarmee vroeger de vaten portwijn over de Douro werden gebracht.

Proeverij bij Ramos Pinto
Er werd ons aangeraden om een proeverij bij Ramos Pinto te doen. Dit porthuis ligt iets verder wandelen en is nog steeds in Portugese handen. Je kunt kiezen uit verschillende proeverijen, van beginner tot gevorderd of zelfs met chocolade erbij. Een beginner proeverij kost €10,- (prijs in 2022) en hiervoor krijg je 5 verschillende portwijnen te proeven. Je start met een wit-zoete, fruitige port, hierna een iets meer intense Lágrima witte portwijn, vervolgens twee jonge Ruby portwijnen en je sluit af met een 10 jaar oude portwijn (dit was toch wel mijn favoriet). Ramos Pinto is elke dag geopend van 10 tot 6 en je kunt zo binnenlopen voor een proeverij.

Lees ook: Stedentrip Lissabon: de 10 leukste dingen om te doen!

6. Bekijk de zonsondergang bij Jardins do Palacio de Cristal


Wanneer je de stad even wilt ontsnappen kan dat goed in een van de parken van Porto. Een aanrader is het park Jardins do Palacio de Cristal. Dit park ligt ver boven de stad en geeft dus een prachtig uitzicht over Porto!

Een aanrader is om vanaf hier de zonsondergang te bekijken. In het park lopen pauwen rond en je vindt er ook nog een mooi glazen gebouw wat het bekijken waard is. Het is een redelijke wandeling om vanuit het centrum hierheen te lopen maar je kunt ervoor kiezen om een bus te pakken. De buslijnen 3, 20, 35, 37, 52 en 78 rijden naar dit park vanuit verschillende locaties in het centrum. Een fijne plek om even te ontspannen dus!

Lees ook: Madeira: de mooiste plekken en handige tips!

7. Wandel over de Luis I-brug


Porto wordt door middel van maar liefst 6 bruggen verbonden met Vila Nova de Gaia, aan de overkant van de rivier de Douro. Toch zijn twee bruggen hiervan het bekendste: De Ponte Dom Luis I en de Ponte Maria Pia. Iedereen denkt dat Luis I de brug is die is ontworpen door dezelfde architect die de Eifeltoren heeft ontworpen (Gustav Eifel), maar toch is dit niet helemaal waar. De kleinere Maria Pia werd namelijk door deze architect ontworpen en de Luis I door zijn student! De kleinere Maria Pia is helaas niet meer in gebruik omdat deze erg onstabiel begon te worden.

De Luis I-brug bestaat uit 2 wegdekken, je kunt boven en onderlangs de brug oversteken maar alleen over de onderste brug kun je autorijden. Vanaf beide delen, boven en onder, heb je een prachtig uitzicht over Porto. Tijdens een boottocht over de Douro zie je alle zes de bruggen en zie je de stad ook weer van een andere kant. Een boottocht kost €15,- en duurt een klein uur.

8. Bewonder de mooie siertegeltjes


Overal waar je kijkt in Porto kom je ze tegen: de Azulejos. Dit zijn siertegeltjes die tegen de gevels van huizen worden geplaatst als decoratie en kunstvorm. Er kunnen patronen op aangebracht zijn of zelfs hele schilderingen. Ik vind ze werkelijk prachtig om te zien en bleef dus ook maar foto’s maken van deze mooie tegeltjes! Tegenwoordig worden de gevels in Porto ook beschermd, ze mogen niet zomaar worden afgebroken. Het kan dus zijn dat je in de stad nog de gevel ziet staan maar dat het hele gebouw erachter plat ligt of gerenoveerd wordt.

De Azulejos op deze plekken vond ik het mooiste:
- Chapel of Souls: deze kerk vind je op de populaire winkelstraat Rua da Santa Catarina. Het hele exterieur van deze kerk is bekleed met blauw witte Azulejos waarop schilderingen zijn afgebeeld uit de geschiedenis. De kerk is gratis te bezoeken.

- Kerk van Ildefonus: deze vind je op het Batalha plein en werd gebouwd in 1709. Het is een kleine kerk maar erg fotogeniek! De kerk is gratis te bezoeken.

- Porto kathedraal “Sé do Porto”: de grootste kathedraal van Porto vind je op de hoogste heuvel in de oude binnenstad. Vanaf het plein heb je ook een mooi uitzicht over Porto. Zowel de kathedraal als het naastgelegen klooster zijn een bezoek waard. In het klooster vind je ook de mooie azulejos en oude panelen. Toegang tot de kathedraal is gratis maar voor het klooster is de prijs €3,-.

- Sao Bento station: was elk treinstation maar zo mooi als deze! Het Sao Bento station vind je middenin het centrum en de binnenkant is geheel bekleed met schilderingen op de Azulejos. Dit treinstation is ook een goede vertrekplaats als je een uitstapje wilt maken naar de Douro vallei.

Lees ook: 20 tips en bezienswaardigheden voor een weekend Valencia.

9. Doe een street art tour


De Azulejos zijn natuurlijk al een kunstvorm in Porto maar je vind er ook opvallend veel street art. Wanneer je rondwandelt door de stad kun je opvallende murals spotten op oude en nieuwe gebouwen maar ook op elektriciteitshuisjes of in de vorm van stickers op lantaarnpalen.

Je kunt street art spotten in de straat Rua de Miguel Bombarda, het Lapa metrostation en je vindt het beroemde “Half Rabbit” kunstwerk van Bordalo II aan de Vila Nova de Gaia kant. Bordalo II maakt kunstwerken van gevonden afval, op deze manier wil hij meer aandacht vragen aan de bedreiging voor de natuur. Je kunt zelf op zoek gaan naar de street art of je kunt met een local een street art tour doen, voor €14,- leidt een local je rond en vertelt hij je alles over de urban art in Porto in 2 uur tijd!

10. Beklim de Clérigos toren


De Clérigos toren is met zijn 76 meter de hoogste toren in Porto. In 1735 werd dit meesterwerk gebouwd en is een van de meest bezochte monumenten in de stad. De toren is elke dag te bezoeken en na het klimmen van 225 treden heb je een prachtig uitzicht over Porto. Wanneer je de toren beklimt kom je ook langs de 49 bellen, en dat geeft nogal een geluid als je er langsloopt wanneer deze slaan. Een ticket voor de toren kost €6,-.

11. Koop een boek in de Livraria Lello


De Livraria Lello boekenwinkel is samen met de Bertrand in Lissabon de oudste boekenwinkel in Portugal en wordt gezien als een van de mooiste boekenwinkels van de wereld. De geschiedenis van deze winkel gaat al terug naar 1869. De schrijfster van de Harry Potter boeken, JK Rowling, woonde een tijd in Porto en deed hier inspiratie op voor haar boeken. De bewegende trappen zijn gebaseerd op de trappen in deze boekenwinkel.

Het is een erg populaire plek om mooie foto’s te maken die je geregeld voorbij ziet komen op Instagram. Ik raad je wel aan om voor de opening al aanwezig te zijn als je een lege boekenwinkel wilt hebben, want elke dag staat er een enorme rij. Een kaartje voor deze boekenwinkel kost 5,- en is iedere dag te bezoeken tussen 09:30 en 19:00 uur. De toegangsprijs krijg je trouwens terug wanneer je hier een boek koopt!

12. Een boottocht over de Douro


De stad zien vanuit een ander oogpunt, dat doe je vanaf de boot op de mooie rivier de Douro die door Porto stroomt. Vanaf de Ribeira kun je opstappen op de boot waarmee je in een uurtje de zes bruggen van Porto onderdoor vaart. Je vaart met een speciale oude Rabelo boot, extra leuk dus! Op de boot geniet je van de uitzichten op Porto en de overkant Gaia. De gids zal je allerlei weetjes vertellen over de Douro en de Rabelo boten van vroeger. Een kaartje voor deze boottocht kost €15,- (prijs in 2022).

Boek hier de boottocht

13. Bezoek de Douro vallei


Als ik meer tijd had gehad in Porto dan had ik zeker een dagtrip naar deze vallei gedaan! De Douro vallei is een van mooiste natuurgebieden van Portugal. Veel plekken in dit gebied staan sinds 2001 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Als je Porto zegt, zeg je Port en in deze vallei kun je op een van de vele terrasjes neerstrijken en genieten van de Port-wijnen uit dit gebied.

De vallei kun je zelf bezoeken door een auto te huren en de N-222 weg te rijden, éénn van de mooiste wegen in Europa. Maar je kunt ook kiezen voor een georganiseerde tour. Bij de tour wordt je opgehaald, stop je onderweg bij diverse uitzichtpunten, bezoek je twee verschillende wijndomeinen waar je natuurlijk mag proeven én een typisch Portugese lunch is ook inclusief! Een dagtour naar de Douro Vallei kost €80,-. (Prijs in 2022).

Boek hier de dagtour

14. De leukste restaurants in Porto


In Porto kun je heel goed eten en het is daardoor ook erg lastig om een keuze te maken waar je naar binnen wandelt. Ik vind het altijd wel fijn om een paar plekjes van tevoren op te zoeken, dus dit zijn mijn persoonlijke tips:

Taberna Folias de Baco
Laat je niet misleiden door het uiterlijk van Taberna Folias de Baco, het is kleinschalig en ligt verscholen in een zijstraatje maar oh wat kun je hier lekker en goedkoop tapas eten! Wat ook leuk is dat ze hun eigen wijn produceren en ze laten je maar wat graag hiervan proeven. 

Tapabento S.Bento
Een klein tentje gelegen naast het treinstation Sao Bento waar je traditionele tapas kan eten in een modern tintje! Geen tapas fan? Ze hebben ook gewone grote maaltijden. Reserveren is hier wel een must, het is altijd druk. 

Noshi Coffee
Een fijn tentje om te ontbijten en lunchen, dat kun je goed bij Noshi Coffee. Van smoothies, bowls, hartige maaltijden tot pancakes! De Noshi pancakes zijn een echte aanrader als je van pindakaas en chocolade houdt!

O Diplomata
Dit is een hotspot waar je heen gaat voor de pancakes! Deze kun je namelijk helemaal zelf samenstellen. Van het soort beslag tot de toppings, de keuze is reuze. Kom wel op tijd, het is hier vaak druk. 

Castro – Atelier de Pastel de Nata
In heel Portugal vind je de typische Pastel de Nata gebakjes, in elk bakkerijtje zie je ze wel liggen. Er zijn een aantal plekjes waar je echt verse kan eten en het Castro Atelier is hier een van. Warm uit de oven met een beetje kaneel zijn ze het lekkerste! 

15. Overnachten in Porto


Als je in Porto overnacht dan wil je natuurlijk een fijn verblijf op loopafstand van alle bezienswaardigheden. Dit zijn mijn aanraders voor accommodaties in Porto:

Appartementen van Marcia
Gastvrouw Marcia verhuurt twee appartementen (deze en deze) in hartje Porto, in beide vind je alles wat je nodig hebt voor een goed verblijf met zelfs nog een terrasje buiten. Andere reizigers beoordelen deze accommodatie met 4,82 uit de 5 sterren!

House of Artists
Verblijf je liever in een hotel met ontbijt? Dan is House of Artists wel wat voor je. Het is een hotel op loopafstand van het centrum met moderne kamers en in de ochtend een fijn ontbijtje. Andere reizigers beoordelen deze accommodatie met een 8,7!

 Aparthotel Oporto Alves da Veiga
Verblijf je in de zomer in Porto? Dan is het ook wel leuk om een zwembad bij je hotel te hebben! Dat kan bij Oporto Alves da Veiga! Er is een zwembad in de tuin waar je kan ontspannen. Kom je met de auto? Die kan je parkeren op de binnenplaats. Andere reizigers beoordelen deze accommodatie met een 8,9!

House of Artists


Boek hier

© House of Artists

Oporto alves da Veiga


Boek hier
  

© Aparthotel Oporto Alves da Veiga
Deze blog is geschreven door:

Linda Herfs

Hoi! Ik ben Linda en woon in Geleen, Zuid-Limburg. Ik hou enorm van reizen, stedentrips maken en weekendjes weg en reis maar wat graag Europa rond!

 wanderwithlinda


Ik hoop dat je inspiratie hebt kunnen halen uit mijn blog. Heb je vragen, opmerkingen of tips? Laat dan een reactie achter!

Geniet van je aankomende reis en... don't forget to Hop Around!
Liefs, Linda

Ontvang de nieuwste blogs ieder kwartaal eenvoudig via e-mail!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Reacties

Hop Around


Op Hop Around vind je inspiratie over diverse reizen en bestemmingen zodat je een onvergetelijke reis kan gaan maken. Of het nu binnen of buiten Europa is, kort of lang; iedere reis moet een fantastische ervaring worden en een mooie herinnering voor later!

Inspiratie

Ieder kwartaal inspiratie ontvangen over toffe reisroutes, fijne accommodaties en handige reistips?

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.