Rondreis Bolivia 

 
In deze blog vertel ik je alles over onze rondreis door het land Bolivia. Ik informeer je over onze route, bezienswaardigheden, hotspots en geef je diverse tips voor een periode van 1 of 2 weken. Ben je een langere tijd met vakantie en wil je meer dan alleen Bolivia bezoeken? Dan raad ik je aan om net als ons Bolivia te combineren met een rondreis door buurland Peru. De blog over Bolivia op deze pagina is dan ook geschreven vanuit een combinatie met een rondreis door Peru in een reisperiode van 3 weken in totaal. Zowel Bolivia als Peru zijn ideale bestemmingen om te backpacken!

Vanuit Nederland gaan er helaas geen directe vluchten naar Bolivia. Meestal vindt de tussenstop plaats in Peru. Dit is ook een van de redenen waarom veel mensen deze twee landen combineren.

Boek hier goedkope vliegtickets
DE HOOGTEPUNTEN VAN DEZE RONDREIS:

COPACABANA  |  ISLA DEL SOL  |  LA PAZ  |  SALAR DE UYUNI  |  ALCAYA RUÏNS  |  ISLA INCAHUASI  |  ROCK VALLEY  |  LAGUNA HEDIONDA

Route door Bolivia 1 of 2 weken


Deze route door Bolivia brengt je langs de belangrijkste bezienswaardigheden van het land. In onderstaande afbeelding is de route die wij tijdens onze rondreis gemaakt hebben visueel weergegeven zodat je een beeld hebt van de locatie per bestemming.

Er zijn een aantal aanbevolen vaccinaties voor Bolivia, vergeet je dus niet in te lezen en te laten vaccineren.

Lees ook: hoe maak je de perfecte planning voor een roadtrip/rondreis?

Copacabana en Isla del Sol


Vanuit het Peruaanse plaatsje Puno zijn we met de busmaatschappij Boliviahop veilig aangekomen in het Boliviaanse Copacabana. Boliviahop hebben wij als zeer prettig ervaren: het personeel was super vriendelijk en ze hielpen ons om de grensoversteek makkelijk te laten verlopen. Vlak nadat we de grensoversteek hadden gemaakt, arriveerden we in Copacabana. Dit klinkt natuurlijk ontzettend exotisch, maar het plaatsje doet zijn naam geen eer aan. Het gelijknamige Copacabana in Brazilië en Cuba zal ongetwijfeld zwoel en zonnig aanvoelen, maar dit was in de Boliviaanse variant beslist niet het geval. Desondanks was het er best sfeervol, de terrasjes zagen er namelijk gezellig uit en op de vele dakterrassen kon je in je winterjas enkele zonnestraaltjes meepikken. Copacabana ligt net zoals Puno aan het Titicacameer. Vanuit Copacabana kun je een boottripje maken naar Isla del Sol wat ongeveer anderhalf uur duurt om heen te varen. Zodra we er arriveerden, moesten we direct omhoog klimmen om het wandelpad te vervolgen. Tijdens deze wandeling die ongeveer een halfuur duurde, hadden we prachtig uitzicht over het donkerblauwe Titicacameer. Het was er erg rustig; tijdens onze wandeling kwamen we alleen een paar ezels en kinderen tegen. Echt een aanrader om te doen als je het drukke en toeristische Copacabana even wilt ontvluchten.

La Paz


Nadat we een dagje hadden doorgebracht in Copacabana, reden we met Bolivia Hop verder naar La Paz. Onderweg moesten we stoppen, omdat we een meer over moesten steken. Op dat moment realiseerden we ons voor het eerst dat Bolivia een stuk armer is dan Peru. Er was geen brug, omdat men dat in Bolivia echt niet kan betalen. Om die reden moesten we met een bootje het meer over. De bus werd vervoerd op een veerpont dat meer gelijkenissen met een houten vlot vertoonde. We vervolgden onze hobbelige reis naar La Paz. Hobbelig, omdat Bolivia heel veel onverharde wegen heeft. Tijdens de busreis konden we al genieten van het prachtige, zeer gevarieerde landschap. Rond elf uur ’s avonds arriveerden we in La Paz.

La Paz ligt in een kloof op een hoogte van 3600 meter. Als je vanuit de hoger gelegen stad El Alto naar La Paz rijdt, lijkt het alsof je je in een grote kom vol lichtjes bevindt. Dit was heel erg bijzonder om te zien. In La Paz werden we hartelijk ontvangen door de gastheer van hotel Alta Vista. Omdat het winterseizoen was aangebroken, waren de Boliviaanse nachten erg koud. De vriendelijke man van het hotel bracht ons direct een elektrisch kacheltje om onze kamer op te warmen. We hebben hier heerlijk geslapen en we hadden hier gelukkig warm water! Dit is in veel hotels in Bolivia niet vanzelfsprekend dus dit is zeker een aanrader! Ons hotel lag op de Calle Linares, direct naast de Mercado de Hechicería, oftewel: ‘De heksenmarkt’. Op deze markt worden allerlei magische producten verkocht. Zo kun je er opgezette baby alpaca’s kopen die je kunt offeren, zodat je sneller zwanger wordt. Het was erg indrukwekkend om hier een paar uurtjes rond te snuffelen, maar af en toe was het ook een beetje creepy. Nadat we geluncht hadden bij het hippe, Australische tentje Higher ground, wandelden we naar de grote begraafplaats in La Paz, genaamd Cementerio General. Cementerio General bestaat uit allemaal grote muren met mooie deurtjes en versieringen. In deze muren liggen mensen begraven. Naar mijn mening was het mooi om dit stukje van de Boliviaanse cultuur even mee te pikken, maar het voelde tegelijkertijd een beetje vreemd. Nadat we hier een halfuurtje hadden doorgebracht, wandelden we verder door de straten van La Paz. We kwamen langs allemaal verschillende, sfeervolle markten. Bovendien viel het ons op dat veel straten van La Paz prachtig versierd zijn met streetart. Toen we honger kregen, zijn we Mexicaans gaan eten bij La Cueva. Tijdens het eten kwamen we erachter dat de eigenaren Vlaams waren. Wat is de wereld toch klein!

Lees ook: De 12 beste winterzon bestemmingen.

Uyuni dag 1: zout, zout en nog eens zout


Nadat we La Paz een dag hadden verkend, pakten we de nachtbus naar Salar de Uyuni. Deze rit zou ongeveer twaalf uur gaan duren en de bus was een stuk minder comfortabel dan de bussen van Peru waar we inmiddels aan gewend waren geraakt. Gelukkig kregen we wel een lekker warm dekentje, zodat we ’s nachts toch nog een oogje dicht konden doen. Heel vroeg in de ochtend kwamen we aan in Uyuni. Het was er ijs- en ijskoud. Al snel vonden we een hostel waar we ons even op konden warmen en waar we koffie en overheerlijke pannenkoeken konden bestellen. Een uurtje of twee later gingen we naar het kantoor van Red Planet. Hier hadden we een paar dagen eerder een driedaagse tour geboekt om de zoutvlaktes en de rest van het Boliviaanse paradijs te verkennen. Helaas had het gesneeuwd en kregen we te horen dat een deel van de tour was gecanceld: sommige natuurparken waren dicht en konden niet bezocht worden. We baalden ontzettend, maar we hadden geluk dat de gids van Red Planet met een aantal leuke alternatieven kwam. Hierdoor werd onze driedaagse tour evengoed een groot succes. Dit kwam mede door de gastvrijheid van deze organisatie. Toen we bij hun kantoor aankwamen, kregen we zelfs nog de gelegenheid om ons even te douchen. Een paar uur later vertrokken we in jeeps samen met vijf andere reizigers, twee chauffeurs en een gids naar de zoutvlaktes. Ik had nog nooit zoiets moois gezien. Overal om me heen lag zout. We waren letterlijk in the middle of nowhere.

De rest van de eerste tourdag brachten we door op verschillende zoutvlaktes, in een zouthotel, in een zoutmuseum en bij het monument van de Dakarrace. We maakten gekke foto’s en onder het genot van een heerlijk glaasje rode wijn, keken we naar de zonsondergang. Die eerste nacht overnachtten we op een oude boerderij. Voordat we gingen slapen, konden we genieten van een overheerlijke maaltijd. In de boerderij was het zo koud dat we onder maar liefst zeven dekens sliepen. Ook hadden we geen bereik en bevonden we ons erg ver van de bewoonde wereld. Desondanks was het een hele unieke ervaring!

Lees ook: Salar de Uyuni: informatie en handige tips.

Uyuni dag 2: de Alcaya ruïns en besneeuwde cactussen


Op de tweede dag stonden we vroeg op om verder te rijden naar de eerste stop van het alternatieve programma: de Alcaya ruïns. We maakten een flinke klim en zo nu en dan stopten we en vertelde onze enthousiaste gids, Tato, ons interessante verhalen over een bevolkingsgroep die hier had geleefd. Het uitzicht was spectaculair en overal lagen nog resten van de huizen en de lichamen van deze al bijna duizend jaar oude beschaving. Na deze bijzondere belevenis, reden we verder naar Isla Incahuasi, beter bekend als: cactuseiland. Dit eiland bevindt zich in het midden van een zoutwoestijn en staat vol met reusachtige cactussen. Het schijnt dat je vanaf dit eiland het beste uitzicht hebt over de zoutvlakte van Bolivia. Dit gold helaas niet voor ons. Toen we hier aankwamen, hing er zeer dichte mis en er viel flink wat sneeuw. We vonden het super jammer dat we niks konden zien, maar het was wel apart om tussen immens grote cactussen te staan, terwijl het sneeuwt. Onze gids was laaiend enthousiast: hij had Isla Incahuasi nog nooit gezien met sneeuw. Zijn enthousiasme vrolijkte ons op, ditzelfde gold voor de prachtige accommodatie van de tweede nacht, deze was namelijk gemaakt van zout! Het was er erg knus en gezellig en een stuk warmer dan in de boerderij van de nacht ervoor. Ook hier werden we weer verwend met een heerlijke maaltijd en een lekker glas wijn voor het slapengaan.

Lees ook: Originele cadeaus voor reizigers.

Uyuni dag 3: van opgedroogde lava tot knalroze flamingo's


De laatste dag was aangebroken. Na een stevig ontbijt reden we een heel stuk naar het zuiden, richting de Chileense grens. Onze eerste stop was Rock Valley. Dit ruige gebied bestond uit opgedroogde lava van de Ollague Volcano. Hierdoor lagen er overal roestrode rotsen in allerlei vormen en maten. Het was extra mooi, omdat alles bedekt was met een laagje sneeuw. We reden door naar twee meren: Laguna Cañapa en Laguna Hedionda. Vooral bij het laatste meer hebben we ontzettend veel flamingo’s gezien. Dit was echt prachtig: helderblauwwater, knalroze flamingo’s en op de achtergrond besneeuwde bergen, wauw! Onderweg stopten we nog enkele keren om te genieten van het gevarieerde, adembenemende landschap. Deze Uyuni-tour was ongetwijfeld het ultieme hoogtepunt van onze reis door Bolivia!
Ik hoop dat je inspiratie hebt kunnen halen uit mijn blog. Heb je vragen, opmerkingen of tips? Laat dan een berichtje achter!
Geniet van je aankomende reis en... don't forget to Hop Around!
H.

Ontvang de nieuwste blogs ieder kwartaal eenvoudig via e-mail!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Reacties

Hop Around


Op Hop Around vind je inspiratie over diverse reizen en bestemmingen zodat je een onvergetelijke reis kan gaan maken. Of het nu binnen of buiten Europa is, kort of lang; iedere reis moet een fantastische ervaring worden en een mooie herinnering voor later!

Inspiratie

Ieder kwartaal inspiratie ontvangen over toffe reisroutes, fijne accommodaties en handige reistips?

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.