9 unieke plekken die je moet bezoeken op Madagaskar


Madagaskar... Een geweldig eiland dat werkelijk alles heeft. Het is het op drie na grootste eiland van de wereld. Tonga Soa (welkom) op Madagaskar!

Omdat Madagaskar miljoenen jaren geleden afgedreven is van onder andere Afrika, is er een heel bijzondere en unieke flora en fauna ontstaan. Ruim 90% van deze flora en fauna vind je nergens anders ter wereld! Madagaskar is mede daardoor fantastisch om te ontdekken. In deze blog neem ik je mee naar 9 unieke plekken op ‘het rode eiland’. Zet deze zeker op je bucketlist wanneer je een rondreis door Madagaskar gaat plannen!

Lees ook: 10 praktische tips en handige info voor een reis naar Madagaskar

1. De Baobablaan


Als je Madagaskar op Google opzoekt, dan vind je zeker weten een foto van de Baobablaan (Allée des Baobabs). Dit is dan ook één van de pronkstukken van het eiland. Het lijkt alsof de bomen op de kop staan en het uitzicht hier is heel speciaal!

Waarom moet je deze plek ontdekken?
Deze plek is magisch! De kans is ook groot dat je de inwoners, de ‘Malagasy’, tegenkomt bijvoorbeeld rijdend op ossenkarren. Als je overdag een bezoekje brengt dan is het niet heel druk. Dit is prettig, want dan is een plek als deze nog leuker. Overdag is het er dus al fantastisch, laat staan hoe het is met zonsondergang. Aan beide kanten van de zanderige weg staan daar de niet te missen beroemde en majestueuze Baobab bomen.

's Avonds geniet je van een fenomenale zonsondergang. Het zonlicht valt prachtig op de bomen en vervolgens zie je blauwe tinten maar ook rozeachtig, geel, oranje en rood. De kleuren veranderen constant. De natuur op z’n allerbest! Op een gegeven moment zie je alleen nog de schaduw van de bomen. Het is een bijzondere gewaarwording. Blijf vooral ook na zonsondergang nog even wachten.

Praktische info
- Je vindt de Baobablaan op ongeveer een uur van de stad Morondava.
- Als je vanuit de Baobablaan verder doorrijdt, kom je langs Baobab d’Amoureux. De baobab van de liefde, twee bomen die elkaar ‘omhelzen'. Leuk om even langs te gaan, je bent ten slotte toch in de buurt. 

Boabob feitje: Wist je dat de Baobab bomen vruchten dragen? Ze lijken een beetje op kokosnoten, ze hebben een harde buitenkant en zijn bedekt met zachte haartjes.

2. National Park Tsingy de Bemaraha


Dit nationale park vind je in het westen van Madagaskar, het is ruim 1500 km2 groot. Het heeft een heel uniek landschap en staat al een ruime tijd op de werelderfgoedlijst van Unesco. Het staat op de lijst vanwege de buitengewone natuurlijke schoonheid en omdat dit een leefgebied is voor zeldzame en bedreigde diersoorten.

Waarom moet je dit park bezoeken?
Je loopt hier tussen vlijmscherpe kalkstenen rotspartijen (Tsingy) door die miljoenen jaren oud kunnen zijn. Tsingy de Bemaraha bestaat uit mangrove, wouden, rivieren en meren. Ook wandel je hier met een ervaren gids. De wandeling begint in een bosachtige omgeving en gaat langzaam over in het rotsachtige gebied waarbij je meer moet klimmen en klauteren tussen de rotsen door. Je wordt gezekerd met een klimgordel dus loopt met een prettig gevoel rond. Je loopt over o.a. een hele gave loopbrug. Dit is echt al een plaatje op zich! 100 foto’s verder geniet je bovenaan van een prachtig uitzicht. Er zijn verschillende uitzichtpunten te vinden in dit park, zo kun je de omgeving mooi bewonderen vanaf meerdere plekken. Er leven hier 13 soorten lemuren (maki's). Wij hebben er drie gezien. Dit waren de eerste lemuren die wij zagen, dus dat was een speciaal moment. De Von der Deckens Sifaka zie je hieronder!

 Praktische info en tips

- Buiten het grotere park om heb je ook de Small Tsingy. De kleine Tsingy is zeker niet zo spectaculair als de grote Tsingy, maar het is wel erg leuk om te beginnen met een wandeling door dit park. Zo maak je alvast kennis met het het puntige landschap.
- Varen over de Manambolo rivier in een traditionele houten kano is absoluut een aanrader.
- In het noorden van Madagaskar vind je nog de Tsingy Rouge. Dit schijnt ook een prachtige plek te zijn!

3. Isalo National Park


Dit park, van ongeveer 820 km2, wordt ook wel het Colorado van Madagaskar genoemd. Het kenmerkt zich door valleien, kloven, droge vlaktes, graslanden, heldere meertjes én poeltjes waarin je kunt zwemmen. Daarnaast is het een bijzondere plek omdat er graven van de Bara-stam liggen verborgen in de grotten die je vindt in dit park. Je gids kan er vast meer over vertellen!

Waarom moet je dit park bezoeken?
Madagascar meets America. Hier word je de hele dag getrakteerd op uiteenlopende landschappen. Je waant je even in verschillende landen! Tijdens je wandeling met een gids zie je unieke planten zoals de Aloë Vera. Je gaat op zoek naar de wandelende tak en lemuren en je kijkt uit op vergezichten waar je u tegen zegt. Daarnaast geniet je hier eerst van een ‘leeg’, droog en rotsachtig gebied waarna het steeds groener wordt. Uiteindelijk kom je uit bij een kloof, het is er ontzettend groen en je hebt er twee natuurlijke zwembaden. En dat allemaal op één dag. Ik kan hier nog veel meer over schrijven, maar dit moet je gewoon zelf ervaren.

Er zijn hier allerlei wandelingen mogelijk, ook meerdaagse. Wij deden een dagtrip en hadden als lunch een super goed verzorgde barbecue. En dat vonden de lemuren ook een feestje… ;) Wil je liever paardrijden of fietsen? Dat kan hier ook. Dit is een spectaculaire plek en mag je zeker niet overslaan!

Het park is te bereiken vanaf de RN7 (hoofdweg) en ligt in het zuiden van Madagaskar.

4. Ambalavao


Beleef het platteland en zie hoe de leefomgeving van de Betsileo-stam eruit ziet. Maak contact met de bevolking die hard aan het werk is op het land, loop een rondje over de markt en neem bij verschillende fabrieken binnen een kijkje.

Waarom moet je deze plek bezoeken?
Door langs en over de velden te lopen, maak je meteen contact met de lokale bevolking. Dit vind ik zelf altijd een feestje. Een jongen komt mij een bloemetje geven en even later wordt er gevraagd of ik een pompoenpit wil planten. We krijgen door onze gids veel informatie over het leven op het platteland en over alles wat verbouwd wordt op het land. Uiteindelijk kom je bij het stadje uit. Mooi om ook deze kant te zien.

Het is een erg leuk stadje waar je verschillende ambachten kunt zien in fabrieken en als je geluk hebt is er de echte zébu markt. De zébu is een belangrijk zoogdier op Madagaskar. Het hebben van een zébu geeft rijkdom aan en het helpt bij welvaart van de families. Ze worden gebruikt voor de transport, maar ook op het platteland helpen ze bij het ploegen. Kijk er dus niet van op dat je een zébu tegenkomt middenin een rijstveld. De zébu wordt daarnaast ook gebruikt als huwelijksschat. Niet zomaar een dier dus!

Een kijkje op de “gewone” markt is hier ook zeker de moeite waard. Hoe alles wordt uitgestald, op een kraampje of gewoon op de grond, wat ze verkopen, hoe de mensen met elkaar in contact zijn. Ze vinden het leuk wanneer je een kijkje komt nemen!

In de omgeving van Ambalavao kun je een mooie fietstocht maken, vraag hier vooral naar. Wij hadden hier helaas niet genoeg tijd voor, want wij bezochten de volgende unieke plek die je zeker moet bezoeken: het Anja Reserve.

5. Anja Reserve


Het Anja Reserve is een klein natuurpark op Madagaskar, maar daardoor niet minder leuk! Je spot hier namelijk de bekendste maki. Dat is het bezoek zeker al waard!

Waarom moet je dit park bezoeken?
Dit is dus dé plek om de ringstaartmaki te spotten, die kom je hier gegarandeerd tegen. Dit is de maki die je echt gezien moet hebben. Grote kans trouwens dat ze nog heerlijk liggen te zonnebaden! Je komt tijdens je bezoek uiteindelijk uit bij een prachtig uitzichtpunt bovenop de berg. De foto’s hieronder spreken voor zich denk ik...

Praktische info
Het park ligt bijna in het midden van Madagaskar, is gemakkelijk te bereiken en valt zeer goed te combineren met je bezoek aan Ambalavao. Wij verbleven in Hotel Betsileo Country Lodge. Hier kun je heerlijk verblijven en dat uitzicht ook weer... Vanaf het hotel startte de wandeling, kon je het stadje bezoeken en dichtbij vind je dus het Anja Reserve. Wat ons betreft een top keuze dus!

6. Ranomafana National Park


Ranomafana NP is een heel bekend en dus ook populair park in het oosten van Madagaskar, het is prima te bereiken. Je gaat hier het regenwoud in en ervaart de jungle vibe! En ja, regen hebben wij er veel gehad, dus een poncho of regenjas is geen overbodige luxe.

Desalniettemin geniet je hier onwijs van het wildlife en een verscheidenheid aan flora en fauna. Het nabijgelegen dorpje Ranomafana (wat ‘heet water’ betekent) kun je bezoeken. Je vindt hier warmwaterbronnen.

Waarom moet je dit park bezoeken?
De bekende bamboemaki leeft hier. Deze soort werd heel wat jaren geleden met uitsterven bedreigd. Hierna moest het gebied beschermd gaan worden en werd het dus een nationaal park. Wat fijn dat die stap toen is gezet! Het park is inmiddels ook UNESCO werelderfgoed.

Naast het spotten van de bamboemaki geniet je hier van vogels, gekko’s, kameleons, kikkers, spinnen, prachtige (palm)bomen, allerlei varensoorten en orchideeën. Als je Madagaskar in het voorjaar of juist later in het jaar boekt, dan zie je de orchideeën waarschijnlijk in bloei.

Er gaan ‘spotters’ voor je uit om te kijken waar de dieren zich bevinden. Dat is uiteraard handig, maar verder heb je vooral een potje geluk nodig. Wij spotten nog de ringstaartmangoest, ook erg leuk want die vind je alleen op Madagaskar.

Naast het bezoeken van het Ranomafana National Park is het de moeite waard om in het dorpje een warmwaterbron te bezoeken. Ook is het maken van een avondwandeling met gids een aanrader. Je ontdekt dan weer prachtige diersoorten zoals kameleons, kikkers en nachtmaki’s. Genieten!

7. Canal des Pangalanes


Canal des Pangalanes is één van de langste kanalen van de wereld. Meertjes, rivieren en uitgegraven vaargeulen zijn hier verbonden. Het kanaal is ooit uitgegraven, door onder andere de lokale bevolking en dwangarbeiders, en aangelegd om het vervoer van producten zoals groente, fruit, vis en kruiden te verbeteren.
Een boottocht maken in dit gebied is een aanrader.

Waarom moet je deze plek bezoeken?
Ga richting Palmarium Hotel, gelegen aan het water en dus alleen te bereiken per boot. Het hotel bevindt zich in een natuurreservaat en hier leven de maki's gewoon om je heen. Dit bekent op het dak van het restaurant en in de tuin van het hotel. Een mogelijkheid om ze dus van dichtbij te zien en op je gemak te fotograferen!

Tips om hier te doen
- Een boottocht maken naar één van de dorpjes in de buurt. Het hotel biedt deze excursie aan dus vraag er gerust naar!
- Een wandeling maken in het natuurreservaat. Hier is het niet moeilijk om dieren te vinden.
- De Aye-Aye spotten op een eiland dichtbij. Dit is een nachtmaki en is een heel zeldzaam dier en vooral bekend om zijn uiterlijk, want tja.. het beestje ziet er wel apart uit en is zeg maar gerust niet de knapste maki.

8. Eiland Nosy Be


Na 1,5 uur vliegen vanaf de hoofdstad Antananarivo kom je aan in het paradijs. Je vindt het eiland Nosy Be in het noorden van Madagaskar. Nosy Be betekent ‘groot eiland’ en de bijnaam van het eiland is het parfumeiland. Het is ongeveer 26 km lang en 20 km breed. Wij sloten hier onze huwelijksreis af en dat was echt geweldig! We hadden hier een villa waarin we verbleven, met uitzicht op de zee en een privé zwembad. Dat hielp natuurlijk zeker mee.

Waarom Nosy Be op je Madagskar-bucketlist moet?
Om te beginnen is de chille vibe op het eiland heerlijk om je rondreis mee af te sluiten! Maar daarnaast kun je uiteraard ook allemaal dingen ondernemen, zoals: dorpjes ontdekken, lekkere vis eten in een goed restaurant, het eiland verkennen of misschien ga je wel walvissen spotten? Ga lekker snorkelen of duiken om van de zee te genieten. Ben je geen waterrat? Op de stranden is het ook prima vertoeven ;). Tip: maak een dagtocht naar bijvoorbeeld Nosy Komba.

 Extra tip: Bezoek vanuit Nosy Be bounty eiland Nosy Iranja. Dit is ongeveer 1,5 uur varen.

9. Andasibe Mantadia National Park


In dit NP kom je de meest fantastische boom- en plantensoorten tegen en dat komt doordat het hier veel regent. Je gaat met een gids op stap en geniet weer van al het moois om je heen. Sta regelmatig even stil om alles in je op te nemen en om te luisteren of je de Indri Indri lemuur hoort. Het is er prachtig!

Waarom moet je dit park bezoeken?
Je gaat hier op zoek naar een heel bijzondere maki. Het is de Indri Indri. Dit is de grootste maki en door de lokroep hoor je ze al van ver. Een schattig pluizig beestje, totdat hij/zij de luide roep laat horen. Het is een heel bijzonder geluid. Wij zouden het omschrijven als een feesttoeter en dan heel hard als een soort van alarm. Bij ons was het gelukt om de Indri Indri te vinden, zelfs een moeder met een kleintje gezien. Super leuk!

Heb je wel eens wilde gember zien groeien? Wij kwamen dat hier tegen en vonden het wel interessant om te zien. Daarnaast zie je hier bloemen, palmen, bamboe, veel vogels, je komt langs het water en bijvoorbeeld ook de Diadeem Sifaka toonde zichzelf. De route in het park is makkelijk te volgen. Je komt hier echt voor de natuur.
Deze blog is geschreven door:

Lianne Brouwer

Geboren op het prachtige Texel! In het dagelijks leven sta ik voor de klas en tussendoor geniet ik van nieuwe plekken ontdekken. Ik ben de reizende juf en neem je graag mee op avontuur!

 de_reizendejuf


Ik hoop dat je inspiratie hebt kunnen halen uit mijn blog. Heb je vragen, opmerkingen of tips? Laat dan een reactie achter!

Geniet van je aankomende reis en... don't forget to Hop Around!
Liefs, Lianne

Ontvang de nieuwste blogs ieder kwartaal eenvoudig via e-mail!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Reacties

Monique 13-04-2024

Prachtig reisverslag! Nu kan ik zelf aan de slag om onze reis naar Madagascar te maken. De 9 plaatsen om te bezoeken zullen er zeker bij zijn. Alleen twijfel ik nog of we best met een gids rondreizen

Hop Around


Op Hop Around vind je inspiratie over diverse reizen en bestemmingen zodat je een onvergetelijke reis kan gaan maken. Of het nu binnen of buiten Europa is, kort of lang; iedere reis moet een fantastische ervaring worden en een mooie herinnering voor later!

Inspiratie

Ieder kwartaal inspiratie ontvangen over toffe reisroutes, fijne accommodaties en handige reistips?

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.