De 15 reisapps die onmisbaar zijn op je telefoon


Reisapps, ik kan niet meer zonder als ik nieuwe avonturen aan het voorbereiden ben. Steeds vaker zijn we liever niet teveel bereikbaar of met onze mobiel bezig op reis, maar het blijkt toch altijd maar wat handig als je je mobiel paraat hebt. Gelukkig zijn er veel reisapps waarbij je offline kan blijven terwijl je er gebruik van maakt. Om je een handje te helpen je volgende reis thuis en onderweg iets makkelijker te maken, vind je hieronder de 15 reisapps die onmisbaar zijn op je telefoon.
VOORBEREIDING

1. Duolingo


Ga je naar een bestemming waarvan je de taal niet spreekt? Dan is Duolingo iets voor jou. Met Duolingo kan je thuis alvast je woordenschat oefenen. De perfecte app voor coronatijd dus! De app biedt veel verschillende talen aan en door middel van spelletjes blijft het leuk om te oefenen. Ook zonder reis in de planning een superleuk én leerzaam tijdverdrijf.
 
Kosten: Gratis
Offline te gebruiken: Deels. Met een Plus-abonnement kan je lessen downloaden en offline volgen.

2. Polarsteps


Met Polarsteps leg je je “stappen” op reis vast, zodat je een route te zien krijgt waar je bent geweest. In deze stappen kan je foto’s en tekstjes kwijt. Met Polarsteps heb je een blijvende herinnering aan je reis - je kan je vastgelegde route niet alleen terugkijken maar ook afdrukken - en houd je thuisblijvers op de hoogte. Doordat veel reisbloggers hun account openbaar hebben, kan je met Polarsteps superveel reisinspiratie op doen voor mooie routes en plekjes onderweg. En door de vele offline functies hoef je niet bang te zijn dat je veel batterij verbruikt. Mijn favoriete reisapp!
 
Kosten: Gratis
Offline te gebruiken: Ja. Je route wordt herkend door een GPS signaal en je kunt foto’s en teksten opslaan als “concept”. Zodra je een internetverbinding hebt, wordt je data gesynchroniseerd en geüpdatet in je account.

3. Google Maps


Een open deur, maar toch het noemen waard. Met Google Maps kan je voor vertrek een offline kaart van je bestemming downloaden. Op die manier vind je op reis altijd de weg en voorkom je dat je mobiele data moet gebruiken als je geen wifi hebt (buiten de EU). Een tip is om locaties die je wilt bezoeken, nodig hebt of waar je verblijft te “pinpointen” op de kaart. Sla ze op in één of meerdere lijsten en deel deze lijsten bijvoorbeeld met je reisgenoten of thuisblijvers. Elke keer als ik wat leuks voorbij zie komen, bijvoorbeeld op Instagram, sla ik het op in Google Maps. Zo heb ik in inmiddels voor toekomstige bestemmingen al een aardig wensenlijstje klaar liggen van toffe accommodaties en plekken om te zien. Handig!
 
Overigens is maps.me ook een fijne route-app waarbij je offline kaarten kunt downloaden. Persoonlijk vind ik Google Maps fijner omdat ik die ook in het “dagelijks leven” thuis gebruik en zo minder hoef te wennen aan een nieuwe app op reis.
 
Kosten: Gratis
Offline te gebruiken: Ja, als je de kaart van het gebied vooraf hebt gedownload. Open hiervoor Google Maps, log in met je Google-account en ga in het menu naar offline kaarten.
PRAKTISCHE APPS VOOR VERTREK

4. Packpoint

 
In de app Packpoint geef je je bestemming en de duur van je reis op, waarna de app het voorspelde weer checkt op bestemming én terugkomt met een lijst van spullen die handig zijn om in te pakken. Geen inpakstress en ongebruikte kleding in je koffer, daar teken ik voor. Al ik heb ik stiekem nog wel een klein lijstje op mijn mobiel met belangrijke spullen die ik echt niet mag vergeten en ook altijd even check vlak voordat ik wegga.
 
Kosten: Gratis
Offline te gebruiken: Ja

5. TripIt


De app TripIt is een soort online bewaarmap van je belangrijke documenten en tegelijkertijd “reisroute” in één. Op het moment dat jij iets hebt geboekt, stuur je de bevestiging door TripIt, waarna de app jou een overzicht van je reisroute geeft als een soort kalender. Met de “document feature” heb je altijd de belangrijke documenten van deze reis bij de hand. Zo hoef je nooit meer te zoeken naar je boardingpass of online hotel reservering terwijl er genoeg mensen achter je staan te wachten.
 
Kosten: Gratis (het gebruik van de flight tracker is een betaalde feature)
Offline te gebruiken: Ja, zorg dat je voor vertrek je app synchroniseert. Voeg je een nieuw event toe in de app, dan heeft de app een internetverbinding nodig om up-to-date te zijn.

6. XE Currency


Met de XE Currency app reken je in ontelbaar veel valuta de wisselkoers om, zodat je vooraf alvast budgetten kan maken maar ook ter plekke de aangeboden wisselkoers kan vergelijken. Handig om te bepalen waar jij je contante geld uit de muur wilt halen. Ter plekke betaal je bij pinautomaten altijd wel een transaction fee bovenop de wisselkoers, dus de koers in XE Currency is nooit de werkelijke prijs die je betaalt, maar een referentiekader is heel fijn. De app biedt sinds kort ook de mogelijkheid om geld over te maken naar een buitenlandse bankrekening, al is daarvoor Transferwise mijn favoriet.
 
Kosten: Gratis
Offline te gebruiken: Ja

7. Transferwise


Transferwise is een aanrader als je vaak in het buitenland bent of langere tijd op één plek verblijft. Het is een online bank met de mogelijkheid een wereldbankpas aan te vragen voor gebruik in allerlei landen én om goedkoop geld over te maken van je Nederlandse bankrekening naar je plaatselijke bankrekening (of andersom). Een Transferwise bankpas is overigens niet noodzakelijk voor het overmaken van geld.
 
De extra kosten bovenop de wisselkoers zijn afhankelijk van de snelheid waarmee je het geld op je andere rekening wilt hebben staan, maar echt beduidend lager dan de reguliere banken. Je kan transfers voor een paar dagen als “concept” opslaan, zodat je de wisselkoers in de gaten kan houden of je echt een goed moment te pakken hebt voor je overboeking. Als je de eerste keer Transferwise gaat gebruiken, zoek dan even in Facebook-reisgroepen op aangeboden Transferwise linkjes. Vriendenkorting op je eerste transfer is altijd fijn!

Kosten: Gratis
Offline te gebruiken: Nee
PRAKTISCHE APPS VOOR ONDERWEG

8. Toiletfinder & Flush

 
Yes, deze apps staan echt gegarandeerd op mijn telefoon als ik op reis ben. Met deze “toilet-apps” is zoeken naar een openbaar toilet steeds meer verleden tijd. Toiletfinder heeft meer dan 150.000 toiletlocaties in de app staan, Flush zelfs meer dan 200.000. Er worden continue locaties bijgewerkt waardoor je dichtstbijzijnde toilet echt niet ver meer is. Je kan zelf ook locaties toevoegen in Flush, dus help je medemens en spread the word!
 
Kosten: Gratis
Offline te gebruiken: Nee

9. Uber & Grab


In landen als Amerika, Australië en Engeland is Uber populair om snel en gemakkelijk een taxi te regelen. Je weet van te voren wat de taxirit ongeveer gaat kosten en de betaling gaat automatisch via je creditcard. Deze is namelijk gekoppeld aan de app. Zo zit je nooit meer zenuwachtig naar de taximeter te kijken en hoef je je geen zorgen te maken of je genoeg vreemde valuta aan contanten bij je hebt. In Azië is Grab trouwens de lokale variant van Uber, werkt net zo fijn met net zulke leuke chauffeurs.
 
Kosten: Gratis (om de app te downloaden dan he ;-))
Offline te gebruiken: Nee, de taxirit wordt mede gebaseerd op de locatie waar je op dat moment bent.

10. Google Translate


Waarschijnlijk ook een open deur, maar heb je er wel eens aan gedacht de app van Google Translate te downloaden? Ik niet, totdat bleek dat ik het Spaans nog niet zó goed onder de knie had om in een ziekenhuis uit te leggen waarom ik daar was ;). En zo zijn er vast nog veel meer situaties te bedenken, waarbij het zo fijn is dat je je “gewoon” kunt uitdrukken in de taal die de mensen op bestemming spreken. Met Google Translate kan je ook de uitspraak van woorden en zinnen horen én vertalingen opslaan, zodat je ze altijd snel erbij kan pakken als je ze nodig hebt.
 
Kosten: Gratis
Offline te gebruiken: Ja, zolang je vooraf een taal hebt gedownload in de app.

11. Buitenlandse Zaken Reis-app


Afgelopen jaar is ons duidelijk geworden hoe fijn en belangrijk het is op de hoogte te zijn van de laatste reisadviezen en de reissituatie in de wereld. Communicatie vanuit de overheid met betrekking tot reizen en reisadviezen gaat via Nederland Wereldwijd en wordt via deze app geregeld. In de app van BZ geef je aan van wanneer tot wanneer je in welk land verblijft en of je op de hoogte wil worden gehouden van het laatste reisadvies. Ook als een land (mogelijk) in lockdown gaat, is het heel fijn dat je via deze weg bekend bent bij de overheid. Dus in het rijtje “je kan het maar beter hebben als je het nodig hebt”, zou ik deze app zeker downloaden voordat je de volgende keer naar het buitenland gaat.
 
Kosten: Gratis
Offline te gebruiken: Deels. Reisadviezen en contactgegevens van ambassades zijn offline te bekijken maar om reisadviezen bij te laten werken moet je wel even online zijn.

12. Rome2Rio


Rome2Rio lijkt een beetje op Google Maps qua functies, maar vind ik persoonlijk nog net iets uitgebreider als je van A naar B moet komen. Als je op zoek bent hoe je het makkelijkst, goedkoopst en/of snelst kan reizen is Rome2Rio echt aan aanrader. Je voert een bestemming in, en vervolgens worden vertrek- en aankomsttijden, prijzen en bookingsinfo zichtbaar voor openbaar vervoer zoals bussen en treinen, maar ook vliegroutes, ferry’s, taxi’s, of zelfs huurauto’s. Ik heb Rome2Rio vooral gebruikt in niet-westerse landen omdat je daar niet altijd de lokale vervoersmaatschappijen kent, maar de app is nagenoeg wereldwijd super goed te gebruiken.
 
Kosten: Gratis
Offline te gebruiken: Deels. Je kan bijvoorbeeld je laatst ingevoerde bestemmingen met aanbevolen reisroutes offline bekijken.
GELDZAKEN

13. Splitwise


Met de app Splitwise geef je gemakkelijk betaalde rekeningen op, om ze vervolgens te vereffenen en dus de kosten samen verdelen. Als je op reis wilt bijhouden wie wat heeft betaald zonder elke keer ter plekke de rekening te hoeven splitsen, is dit een ideale app. Niet iedereen in de groep hoeft deze app te hebben, al maakt dat het gebruik wel iets makkelijker. Je kunt zelfs bonnetjes of notities toevoegen. Niet alleen handig op reis dus, maar ook thuis in Nederland, bijvoorbeeld op festivals of als je geregeld met dezelfde groep mensen uit eten gaat.
 
Kosten: Gratis
Offline te gebruiken: Ja, je kunt alvast uitgaven toevoegen en verwijderen binnen bestaande groepen. Veranderingen worden gesynchroniseerd als je internetverbinding hebt.

14. TrailWallet


Voor het bijhouden van uitgaven op reis, is de app Trailwallet een aanrader. Je geeft je dagbudget en de valuta van het land waarin je bent op en vervolgens kan je per dag per type categorie je uitgaven invullen. Niet te ingewikkeld of uitgebreid, gewoon een makkelijk overzicht per dag en per reis in euro’s. Ook kun je je uitgavensheet exporteren en bijvoorbeeld delen met je reisgenoten tijdens of na de reis.
 
Trailwallet heeft één nadeel. De app nu gratis te gebruiken tot 25 uitgaven waardoor je zelf een beetje creatief moet omgaan dat je niet elke kop koffie er in zet, maar aan het einde van de dag een som van het aantal kopjes koffie bijvoorbeeld ;-)
 
Kosten: Gratis (zolang je binnen de 25 uitgaven blijft, daarna betaald)
Offline te gebruiken: Ja, wisselkoersen worden geüpdatet als je even online bent.
VOOR DE AVONTURIERS

15. SAS Survival Guide


De enige app in dit rijtje die helaas niet gratis is, maar op de momenten waarop je hem nodig hebt ben je dat waarschijnlijk al lang weer vergeten. Deze app is een kopie van het SAS Survival boek van oud SAS-soldaat John Wiseman (SAS is een Special Forces eenheid in Groot-Brittanië). De app bevat o.a. survival tips van John Wiseman zelf, informatie over wat je wel en niet kan eten in het wild, hoe je bepaalde klimaten en extra weer situaties overleeft, wat te doen als je bent gebeten of gestoken door giftige insecten of dieren, een kompas, morse codes en een EHBO én zelfverdedigingsgids zodat je altijd weet wat te doen in noodsituaties. Het moge duidelijk zijn, deze app is een ware survival encyclopedie en doordat het boek van 400 pagina’s in de app verwerkt is, heb je eigenlijk een heel goedkoop boek op zak. Als je af en toe ook maar even de randjes van het avontuur opzoekt, is deze app naar mijn mening zeker het geld waard.
 
Kosten: € 6,99
Offline te gebruiken: Nagenoeg, sommige onderdelen zoals video’s moeten worden gedownload om offline te bekijken.

Heb jij nog handige apps op je telefoon die een ander niet mag missen op reis? Laat ze achter in de comments, ik ben benieuwd!
Deze blog is geschreven door:

Marlou Rozeboom

Ik ben Marlou, 30 jaar en verblijf het liefst skiënd of hikend tussen de bergen. Met de overtuiging dat we beter voor onze planeet gaan zorgen als we ervaren hoe mooi die is, niet alleen ver weg maar zeker ook dichtbij, deel ik graag mijn avonturen met jou.


Ik hoop dat je inspiratie hebt kunnen halen uit mijn blog. Heb je vragen, opmerkingen of tips? Laat dan een reactie achter!

Geniet van je aankomende reis en... don't forget to Hop Around!
Liefs, Marlou

Ontvang de nieuwste blogs ieder kwartaal eenvoudig via e-mail!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Reacties

Hop Around


Op Hop Around vind je inspiratie over diverse reizen en bestemmingen zodat je een onvergetelijke reis kan gaan maken. Of het nu binnen of buiten Europa is, kort of lang; iedere reis moet een fantastische ervaring worden en een mooie herinnering voor later!

Inspiratie

Ieder kwartaal inspiratie ontvangen over toffe reisroutes, fijne accommodaties en handige reistips?

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.