Tips voor (betaalbaar) overnachten in het Krugerpark


Plannen om naar het Krugerpark in Zuid-Afrika te gaan? Doen! Daar ga je geen spijt van krijgen. Het Krugerpark is een van de grootste en bekendste natuurreservaten ter wereld en is ontzettend populair. Het is zo groot als de helft van Nederland! En het Krugerpark is niet alleen zo populair omdat het groot is, maar vooral omdat je daar de mogelijkheid hebt om de big 5 in hun eigen leefomgeving van dichtbij te zien. Verder kun je er overnachten, zelf rondrijden of juist met een gids op pad maar is alleen de natuur ook al simpelweg prachtig om te zien.

Door de vele mogelijkheden in en rondom het Krugerpark zag ik in het begin, toen we onze roadtrip aan het plannen waren, door de bomen het bos niet meer. Daarom besloot ik dat wanneer ik terug zou zijn van Zuid-Afrika dat ik al mijn vragen die ik vooraf had zou beantwoorden en bundelen in één blog. En hier is 'ie dan! :)

Het verschil tussen het Kruger National Park en het Greater Kruger Park


Het belangrijkste verschil tussen het Kruger National Park en het Greater Kruger Park is dat het Kruger National Park in eigendom is van de overheid en dat het Greater Kruger Park bestaat uit privé-reservaten in eigendom van particulieren.

De privé-reservaten vormen samen het "Greater Kruger Park" en grenzen direct aan het Kruger National Park, zonder dat er een afscheiding tussen staat. Dat betekent dat de dieren vrij rond kunnen lopen in het complete gebied.

Voordelen van privé-reservaten:
- Er is een beperkt aantal mensen toegestaan en hierdoor is het in alle reservaten lekker rustig en heb je er geen massa-toerisme gevoel. Je komt er nauwelijks andere voertuigen en mensen tegen.
- Je kunt vanuit de privé-reservaten diverse tours boeken naar het Kruger National Park. Gevalletje best of both worlds.
- De accommodaties zijn echt waanzinnig mooi, kleinschalig, luxe en met geweldige service.
- De rangers waar je mee op game drive gaat mogen in de privé-reservaten off road in tegenstelling tot het Kruger National Park waar alle rangers op de gemarkeerde wegen moeten blijven. Dat betekent dat je in een privé-reservaat veel dichterbij de dieren kunt komen. In het Kruger National Park moet je dus geluk hebben dat de dieren dichtbij de weg komen en is de kans groot dat je met diverse auto's naar hetzelfde dier of groepje dieren staat te kijken. 
- De rangers in de privé-reservaten hebben contact met elkaar tijdens de game drives om je een zo groot mogelijke kans te geven op het spotten van wild life. Maar ze hebben een aantal goede afspraken. Zo mag de ranger die het dier of de groep dieren het eerste spot er zo lang blijven als hij wilt, en er mag een maximum van twee voertuigen tegelijk kijken. Dit is beter voor de dieren, ook al zijn ze gewend aan auto's, en is natuurlijk ook een fijne safari-beleving.
- De accommodaties in de privé-reservaten zijn niet omheind. Dat betekent dus dat het wild life in theorie bij je accommodatie rond kan lopen. Wellicht heb je ooit filmpjes gezien van olifanten die in het zwembad komen drinken? De kans is aanwezig dat je dat hier mee gaat maken!

Nadelen van privé-reservaten:
- Het is duurder om te verblijven in een privé-reservaat dan te overnachten in de basic rest camps die in het Kruger National Park staan.
- Je mag in een privé-reservaat alleen onder begeleiding van een ranger op pad. In het Kruger National Park mag je wel op 'self drive'.

Voordelen Kruger National Park:
- Je hoeft geen overnachting te boeken om het Kruger National Park in te mogen. Het is dus toegankelijk voor iedereen.
- Het is gi-gan-tisch, veel groter dan een privé-reservaat, dus er zit ook ontzettend veel wild.
- Je kan hier wel op self drive met je eigen huurauto, in tegenstelling tot in het Greater Kruger Park.
- Het is een stuk goedkoper om te overnachten in het Kruger National Park, maar wel primitief en niet alle camps zijn heel goed onderhouden.

 Conclusie: op game drive / safari in een van de privé-reservaten is authentieker en exclusiever maar dus ook kostbaarder dan in het Kruger National Park. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het Kruger National Park niet de moeite waard is. Het is niet voor niets het meest populaire nationale park van Zuid-Afrika! Wij vonden het leuk om het Kruger National Park wel gezien te hebben maar geven zonder twijfel de voorkeur aan privé-reservaten.

Overnachten in het een privé-reservaat in het Greater Kruger Park


Je hebt zojuist de voor- en nadelen van het verblijven in een privé-reservaat kunnen lezen. Mocht je deze uniek ervaring, net als ons, willen meemaken dan hebben we hieronder drie hele goede opties. Wij hebben bij twee van de drie overnacht, maar je kan er ook voor kiezen om er bijvoorbeeld één te kiezen en ook te overnachten in het Kruger National Park. It's up to you!

Umlani Bushcamp


De meest bijzondere accommodatie van onze reis door Zuid-Afrika is Umlani Bushcamp. Dit was echt ieder dubbeltje waard. In deze klassiek Afrikaanse eco bush camp beleef je op een kleinschalige manier de ultieme safari vibe. De hutjes zijn basic maar van alle gemakken voorzien. Natuur staat centraal en als je geluk hebt zie je de olifanten vanuit het zwembad of het restaurant gewoon voorbij lopen! Je boekt hier een all inclusive verblijf waar zelfs 2 game drives (safari's) en een optionele bush walk bij in zitten. De accommodatie wordt door andere gasten beoordeeld met een 9,6.


Boek hier 

© Umlani Bushcamp

Pezulu Tree House Lodge


Het is een ontzettend bijzondere ervaring om te slapen in een boomhut waar niets ontbreekt: een goed bed, stromend en warm water, een eigen douche of bad en zelfs een kacheltje voor de eventueel koude nachten. In de ochtend kun je warm en koud ontbijt nuttigen en in de avond eet je met z'n allen samen in een halve cirkel bij het kampvuur. Er wordt een voorgerecht en dessert geserveerd en het hoofdgerecht is in buffetvorm. Een ontzettend leuke en gezellige setting waar de gasten alle ervaringen met elkaar delen. De accommodatie wordt door andere gasten beoordeeld met een 8,8.


Boek hier 

© Pezulu Tree House Lodge

Simbavati Hilltop Lodge


Simbavati Hilltop Lodge is qua 'concept' vergelijkbaar met Umlani Bushcamp. Je boekt hier accommodatie met per dag 3 standaard maaltijden en 2 dagelijkse safari's in de ochtend en avond. Verkijk je dus niet op de prijs, want hier zit alles inclusief en de safari's zijn over het algemeen duur. Zeker in een prive-reservaat, wat dit ook betreft. Simbavati Hilltop Lodge ligt ook in Timbavati! Wij hebben hier niet overnacht maar deze stond op ons favorietenlijstje. Andere gasten hebben het verblijf beoordeeld met een 9,5.

Boek hier 

© Simbavati Hilltop Lodge

Overnachten in het Kruger National Park


In het Kruger National Park is het dus een stuk goedkoper overnachten maar ook primitiever. Meer back to basic. Je hebt in het park een heleboel base camps waar je diverse soorten accommodaties kunt boeken. Denk hierbij aan een kampeerplek, safari-tent, lodge en een guest house. Alle camps, en dat zijn er een heleboel, in het Kruger National Park zijn te bekijken en te boeken via sanparks.org. Sommige camps hebben winkeltjes of restaurants en andere hebben dat niet. Zo zijn er ook accommodaties waar je zelf kunt koken in een gedeelde keuken of op een eigen gaspitje. Genoeg opties om uit te kunnen kiezen!

Bekijk hier alle opties

Hou er dus rekening mee dat je zelf een huurauto moet hebben om het Kruger National Park in te kunnen en hier te overnachten. Mocht je niet in het Kruger National Park willen overnachten maar het park wel willen bezoeken, dan kun je ook een game drive boeken waarbij je met een gids het park bezoekt. 

Lees ook: Roadtrip Zuid-Afrika: de ultieme route voor 3 of 4 weken.

Hoeveel dagen op safari in het Krugerpark?


Tijdens onze roadtrip door Zuid-Afrika hebben wij 4 nachten in het Greater Kruger Park gespendeerd bij Umlani Bushcamp (2 nachten) en bij Pezulu Tree House Lodge (2 nachten) en dit aantal nachten zou ik jou ook minimaal aanraden in deze omgeving. Van tevoren dacht ik dat ik het na een paar dagen wel gezien zou hebben, maar niets was minder waar. Ik kon er echt geen genoeg van krijgen!

Bekijk hier Pezulu Tree House Lodge

Ik wil je ook aanraden om tijdens je vakantie in Zuid-Afrika het Krugerpark niet als enige plek aan te doen voor game drives. Er zijn naast het Krugerpark, of je nu kiest voor het Kruger National Park of het Greater Kruger park, ook nog een heel groot aantal andere mooie parken en privé-reservaten.

 Andere natuurparken
Zo zijn wij vanuit St. Lucia één dag op game drive geweest in het Hluhluwe-Imfolozi park, het oudste park van Zuid-Afrika wat ook een stuk heuvelachtiger en groener is dan Kruger, en zijn we in St. Lucia een dag op self drive geweest in het Isimangaliso Wetland Park. Vervolgens hebben we het Addo Elephant Park bezocht én zijn we nog op een private tour geweest in het Schotia Private Game Reserve. In totaal hebben we tijdens deze rondreis zeker 10 safari's gedaan (game drives, self drives, wandeltours...) en ik had er zo nog 10 achteraan willen plakken. Het is echt fantastisch! Wij hebben tijdens iedere safari iets unieks gezien en meegemaakt en alle dieren kunnen spotten. De spanning om bijvoorbeeld leeuwen en luipaarden te vinden verveelt nooit en het kijken naar de 'makkelijk te spotten dieren' ook zeker niet. En dan het moment dat een van de big 5 dieren op één meter van de jeep af staat... onbeschrijfelijk!

Met een huurauto op pad


Als je op eigen gelegenheid een rondreis door Zuid-Afrika wilt maken dan is een huurauto echt een must. Er zijn veel plekken waar geen openbaar vervoer rijdt of zoiets als uber en daarnaast vind je ook veel prachtige plekken gewoon langs de weg, zoals bij de Panoramaroute of op de Garden Route.

Dit moet je vooraf weten over een huurauto in Zuid-Afrika
- Een 4x4 is niet nodig maar een iets hogere auto kan wel fijn zijn in Zuid-Afrika. Niet alleen omdat je echt veel in de auto zult zitten maar ook wanneer je self drives gaat doen dan zit je net wat hoger waardoor je de dieren beter kunt zien. Daarnaast liggen private game resorts vaak op een plek waar je via onverharde wegen met veel stenen moet komen dus de vering van een hogere auto is vaak ook iets beter. Een kleinere auto is absoluut goed te doen maar een hogere auto geeft gewoon meer comfort.

- Huur een auto via Sunnycars zodat je volledig verzekerd op pad bent. Je zult de auto echt veel gebruiken dus mocht er iets gebeuren dan heb je financieel alles gedekt. Zo kregen wij een lekke band en hebben hier totaal geen zorgen over gehad. Heel fijn.

Boek hier een all-in huurauto

- Download vooraf de app Maps.me of op Google Maps de kaart van Zuid-Afrika zodat je zonder internet kunt navigeren. Een auto met navigatie is op deze manier niet nodig en spaart geld.

- Kies voor een automaat, dat is zoveel meer relaxed rijden. Je zult veel bergen rijden en wanneer je dieren gaat spotten ook echt heel vaak stoppen of langzamer gaan rijden. Dan is een automaat gewoon super fijn.

- Je hebt een officieel internationaal rijbewijs nodig, welke je in Nederland bij de ANWB kunt kopen.

Lees ook: De 15 mooiste stops op de Garden Route in Zuid-Afrika.

Combineer het Krugerpark met de Panoramaroute


De Panoramaroute is een bekende autoroute langs prachtige natuurschoon en geweldig om mee te pakken wanneer je vanuit Johannesburg naar het Krugerpark reist, of andersom. Een groot deel van de Panoramaroute bevindt zich langs de Blyde River Canyon: een enorme kloof met gave rotsplateaus en kliffen. Het grootste deel van de Panoramaroute hebben wij gevolgd na de overnachting in Graskop en onderweg naar onze eerste accommodatie in het Krugerpark.

De mooiste stops op de Panoramaroute van zuid naar noord:
1. Lone Creek Falls (36 Rand p.p.)
2. Mac-Mac Falls (16 Rand p.p.)
3. The Pinnacle Rock (20 Rand p.p.)
4. God's Window (40 Rand p.p.)
5. Lisbon Falls (16 Rand p.p.)
6. Berlin Falls (16 Rand p.p.)
7. Bourke's Luck Potholes (130 Rand p.p.)
8. Lowveld View (gratis)
9. Three Rondavels (70 Rand p.p.)
De genoemde prijzen golden in september 2022 en kunnen inmiddels weer anders zijn.

Verder is er ook nog de stop Wonderview. Deze stop heeft hetzelfde uitzicht als God's Window maar is geschikt voor mindervaliden, God's Window is dat dus niet. Wij hebben zelf Wonderview overgeslagen maar mocht het voor jou of je reisgezelschap van toepassing zijn dan is het goed om te weten dat het om hetzelfde uitzicht gaat.

 Hoeveel tijd je nodig hebt voor de Panoramaroute
Stop 1 en 2 kun je al bezoeken op de weg van Johannesburg naar Graskop en stop 3 t/m 9 kun je allemaal op één dag doen op de route naar het Krugerpark, zoals wij hebben gedaan. Wat ook een optie is is dat je twee nachten in Graskop verblijft en stop 3 t/m 9 verdeelt over twee dagen. Wij vonden het prima te doen op één dag onderweg naar het Krugerpark, maar je hebt dan geen tijd om uitgebreide hikes te doen.

De ultieme reisroute door Zuid-Afrika


Deze route door Zuid-Afrika brengt je in 3 of 4 weken langs de meest indrukwekkende en leukste plekken van het land die perfect zijn voor een eerste keer Zuid-Afrika. Het is een combinatie tussen prachtige natuur, wild life spotten tijdens safari's en het bezoeken van leuke steden. Wij hebben de route in 3 weken gedaan, maar mocht je meer tijd hebben dan is het een aanrader om de route te verlengen door op verschillende locaties iets langer te blijven.

Reisrichting
Deze uitgewerkte roadtrip kan worden gemaakt zoals wij 'm hebben gedaan, van Johannesburg naar Kaapstad, maar andersom is ook mogelijk. Het voordeel aan deze reisrichting vonden wij het eindigen in een moderne stad waar je even lekker kunt bijkomen van de rondreis. Daarnaast is Kaapstad ook een veel leukere stad dan Johannesburg en dat maakt het ook een leuk einde!

Een roadtrip door Zuid-Afrika met een reisorganisatie


Er zijn verschillende reisorganisaties die rondreizen door Zuid-Afrika aanbieden, zowel privé rondreizen als groepsreizen. Door te boeken bij een gerenommeerde organisatie zoals 333Travel weet je zeker dat alles goed georganiseerd is!

Een paar mooie rondreizen als voorbeeld:
-  16-daagse individuele rondreis Zuid-Afrika: 16-daags highlights Zuid-Afrika en eSwatini
-  17-daagse singlereis Zuid-Afrika: 17-daags classic Zuid-Afrika met een single groepsreis
-  22-daagse familiereis Zuid-Afrika: In 22 dagen door Zuid-Afrika en eSwatini
-  23-daagse individuele rondreis Zuid-Afrika: 23-daagse rondreis Grand Tour Zuid-Afrika

Lees ook: Waarom een vakantie boeken bij een reisorganisatie slim kan zijn.
Deze blog is geschreven door:

Mascha Rietjens

Woonachtig in het mooie Limburg en natuurlijk gek op reizen door zowel binnen- als buitenland! Ik ben het liefst op pad om mooie plekken te ontdekken om daar jou mee te kunnen inspireren voor een fantastische vakantie of een heerlijk dagje uit!

https://hoparound.nl/
hoparound.nl
hoparound.nl


Ik hoop dat je inspiratie hebt kunnen halen uit mijn blog. Heb je vragen, opmerkingen of tips? Laat dan een reactie achter!

Geniet van je aankomende reis en... don't forget to Hop Around!
Liefs, Mascha

Ontvang de nieuwste blogs ieder kwartaal eenvoudig via e-mail!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Reacties

Hop Around


Op Hop Around vind je inspiratie over diverse reizen en bestemmingen zodat je een onvergetelijke reis kan gaan maken. Of het nu binnen of buiten Europa is, kort of lang; iedere reis moet een fantastische ervaring worden en een mooie herinnering voor later!

Inspiratie

Ieder kwartaal inspiratie ontvangen over toffe reisroutes, fijne accommodaties en handige reistips?

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.