De 11 leukste wandelroutes in Noord-Holland


Wandelen en nog eens wandelen. Het afgelopen jaar hebben we allemaal massaal gewandeld en dat blijven veel mensen wel doen, denk ik. Vooral omdat we inmiddels hebben gezien dat het ook fantastisch is in de Nederlandse natuur! Ons land heeft genoeg moois te bieden. Wij gingen het afgelopen jaar steeds opnieuw op zoek naar een gave plek of natuurgebied in het mooie Noord-Holland. Ieder weekend stond er sowieso een (natuur)wandeling op de planning, heerlijk!

En ja, Noord-Holland heeft heel diverse landschappen. Duinen, bossen, heide, strand. Wandel over dijken en bruggetjes, langs water, molens en gemalen en je kunt er lekker door gezellige en oude stadjes struinen.

Misschien ken je de app ‘Ommetje’ wel? Dit was voor ons een goede stimulans om sowieso iedere dag naar buiten te gaan. De app is van de Hersenstichting en stimuleert mensen om (meer) naar buiten te gaan en iedere dag een ommetje te maken van tenminste 20 minuten per dag.

Het is gezond en fijn om buiten te zijn. Welke plekken in Noord-Holland vind ik de moeite waard? Je leest het hieronder. Veel leesplezier en voor daarna: Wandel ze!  

1. Amsterdamse Waterleidingduinen


Wat een heerlijk gebied is dit! De Amsterdamse Waterleidingduinen is 3.400 ha groot. Het gebied hoort bij de Natura 2000, een netwerk van bijzondere natuurgebieden. Water wordt uit de Rijn gehaald, het wordt gezuiverd en de duinen in gepompt. Het duinzand zuivert het water vervolgens in meerdere maanden verder schoon. Door een zuiveringsinstallatie wordt het uiteindelijk heerlijk drinkwater.

Ik werd heel enthousiast van dit natuurgebied; ik kreeg een ultiem vrolijk gevoel! Waarom? Dit is een heel afwisselend natuurgebied en je kunt er wilde dieren spotten zoals herten en vossen. Herten hebben we veelvuldig gezien hier, zo gaaf! De vossen verstopten zich, dus daar moeten we nog een keer voor terug.

Ben je hier nog nooit geweest? Zet hem op je lijstje! Ga erheen en geniet: op safari in Nederland!

Toegang: Je hebt een toegangskaart nodig à €1,50.
Startpunt: Parkeerplaats Waternet (dagkaart €2,-), Ingang Zandvoortselaan.
Route: Wandeling van 6,7 km; de groene route.

2. 't Twiske


’t Twiske is een veenplassengebied. Vanaf Amsterdam-Noord is het 15 minuten rijden naar Twiske-Waterland, een recreatie- en natuurgebied van 650 hectare groot waar je alles kunt doen: wandelen, fietsen, vissen, hardlopen, watersport en zelfs duiken! Ook met kinderen is er genoeg te doen: spelen in speeltuinen, genieten op strandjes en er is een pannenkoekenrestaurant. Vermaak voor iedereen!

Je rijdt langs een slagboom en dan over een verharde weg richting heel veel parkeerplaatsen. Wij zagen door de bomen het bos niet meer toen we hier aankwamen. Daarom reden wij eerst even een rondje voordat wij parkeerden. Achterin het gebied vind je Paviljoen Twiske waar je even kunt pauzeren.

Wat ik zo fijn vind aan dit gebied? Je wandelt langs het water, je zit vlakbij de randstad maar er heerst hier zoveel rust. Mooie combinatie als je verblijft in Amsterdam of omgeving.

Toegang: Je hebt een toegangskaart nodig die je ter plekke kunt betalen. Voor de eerste 3 uur betaal je €3,50.
Startpunt: Wij parkeerden de auto bij de avonturen speeltuin. Als je langs de speeltuin verder naar achteren loopt, kom je middenin de natuur! Hier kun je een heel fijn rondje lopen langs het water en over bruggetjes die je vindt tussen het riet.
Route: Zelf te bepalen.

Lees ook: De 18 mooiste strandhotels aan zee in Nederland.

3. Texel


Mijn geliefde Texel, het eiland waar ik ben geboren en getogen, mag uiteraard niet missen in dit lijstje. Kijk in mijn blog met de leukste tips voor op Texel voor wandelingen in de mooiste dorpen en natuurgebieden!

Mijn favoriete gebieden op Texel zijn: De Slufter, De Bollekamer, De Muy en De Hoge Berg. Maar ga ook vooral langs bij De Hors. Hoe het er daar uitziet? De foto’s hieronder geven je alvast een beeld! De Hors is een super afwisselend natuurgebied in het zuiden van het eiland. De wind en het water hebben hier vrij spel en het is de enige plek op het eiland waar nieuwe duinen ontstaan. Je kunt het een beetje zien als de ‘woestijn van Texel’. Ik weet zeker dat je hier een aantal uren zult vertoeven!

Lees ook: De 20 leukste activiteiten op Texel!

4. Callantsoog


Misschien niet de eerste plek die in je opkomt als je van plan bent om te gaan wandelen, maar zeker de moeite om heen te gaan! Het Zwanenwater is een bloemrijk natuurgebied en hier liggen de grootste duinmeren van West-Europa. Je loopt langs een prachtig meer, duinen, bosjes en er bloeien heel veel mooie bloemen waaronder 11 soorten orchideeën. De bloemrijke duinvalleien trekken weer veel insecten aan. Ik moet zeker in het voorjaar nog eens terug want dan schijnt het een waar vlinderparadijs te zijn!

Houd je van vogels spotten? Op de route vind je een bijzondere observatiehut waar je dit optimaal kunt doen. Lopen over de steiger, die je naar de drijvende hut brengt, is op zichzelf al een leuke beleving. En als je je bedenkt dat die hut daar is geplaatst door een helikopter, dan maakt het het helemaal af. Loop de steiger af en laat je verrassen door de vele watervogels!

Toegang: Gratis voor leden van Natuurmonumenten. Niet-leden kunnen een kaartje kopen bij de ingang à €3,-.
Startpunt: Parkeerplaats aan de Zuidschinkeldijk 3a in Callantsoog.
Route: Wandeling van 5 km, bruine route.

Lees ook: De 17 mooiste bezienswaardigheden van Nederland.

5. Strandwandelingen


Wandelen op het strand is altijd een goed idee, toch? Ik vind tenminste van wel! Het strand van Egmond, Bergen en Castricum vind ik altijd erg fijn om heen te gaan. Luisteren naar de golven, je voeten in het zand en een lekker drankje erbij. Love the beach vibes!

Restaurants voor een tussenstop
Egmond aan Zee: Restaurant van Speijk
Bergen aan Zee: Hemingway's Beach
Castricum: Strandpaviljoen Zoomers, Strandpaviljoen Zeezicht of Strandpaviljoen Club Zand

6. Omgeving Alkmaar


Een rondje van zo'n 5 km rondom het water bij het Geestmerambacht. Dit is het gebied waar ik mijn hardlooptraining heb en ik kan je vertellen: dit is een prima plek hiervoor! Er is sinds kort aan de overkant een nieuw gebied bij gekomen, het Geestmerloo. Het bijzondere aan deze plek is dat het een natuurbegraafplaats is. Is een wandeling rondom water jouw ding? Ga dan bij het Geestmerambacht langs. En het is een recreatiegebied dus neem een kleed mee, je picknickmand en heel veel lekkers en natuurlijk je badkleding want zwemmen kan hier ook!

Toegang: Gratis
Startpunt: Parkeerplaats aan de Nauertogt 15 in Koedijk.
Iets drinken of eten kun je doen bij Strandpaviljoen El Chiringuito.

Een alternatief in de buurt: Strand/ Park van Luna in Heerhugowaard

Een gezellig gebied met een park en strand in één. Je vindt het gebied rondom de wijk Stad van de Zon. Je kunt hier fietsen, mountainbiken, wandelen, skeeleren, suppen, zwemmen, roeien of natuurlijk gewoon lekker zonnen! Een mooi gebied met strand, weides en veel water.

Ben je wel in voor wat actiefs? Bij Skeef kun je waterskiën. Onderweg met je camper? Je vindt hier een dagcamping!

Toegang: Gratis
Praktisch: Bij het strand van Luna kun je parkeren. Voor het park kun je het beste parkeren naast het tankstation BP aan de Oosttangent.
Route: Er zijn verschillende routes die hier starten dus de keuze is aan jou!

7. Bloemendaal


Na een kort stukje wandelen zie ik naaldbomen en ik kijk uit op het water. Het lijkt hier alsof je in Canada bent, zo mooi! Park Zuid-Kennemerland valt onder Natura 2000 vanwege de bijzondere duinlandschappen en de zeldzame planten en dieren die hier leven. Je loopt hier hele afwisselende routes door bos, open gebied en duinen. Vrijwel aan het begin kom je langs de Oosterplas: een prachtig meertje met zandstrand en een mooie plek voor een picknick. Wij liepen de route van 6 km. Je bent wel even onderweg want je bent regelmatig aan het klimmen/dalen maar in deze omgeving is dat zeker niet erg!

De duinen van Zuid-Kennemerland zijn een belangrijk broedgebied voor de nachtegaal. Wij hebben het niet gehoord, helaas, maar ’s morgens vroeg en ’s avonds laat kun je hier genieten van een nachtegalenconcert. Bij deze plek had ik meteen het gevoel ‘hier wil ik naar terug!’.

Toegang: Je betaalt parkeerkosten, maximaal €9,00 per dag.
Startpunt: Parkeer bij Scouting Bos en Duin (gratis). Geen plek meer? Dan rijd je verder naar de grote parkeerplaats bij de ingang Bleek en Berg aan de Bergweg. Dit is wel betaald parkeren.
Routes: Rood = 11,5 km, geel = 9,5 km en groen = 6 km.

Lees ook: 10 leuke steden voor een dagje uit in Nederland!

Als alternatief kun je, ook in de buurt, de wandeling Koevlak naar Parnassia wandelen. 9 km lang volg je een pad van bos naar duinen en naar zee en weer terug. Je komt langs twee gegraven duinmeertjes. Halverwege las je een pauze in op het strand. Een perfecte route als je van afwisseling houdt.

Toegang: Je betaalt parkeerkosten, maximaal €9,- per dag.
Parkeren: Parkeerterrein Koevlak aan de Zeeweg.
Route: Wandeling Koevlakte naar Parnassia van 9 km, de blauwe route. Vind je 9 km te lang? Loop dan de groene route van 3,5 km!

8. Schoorl


Wandelen door de hoogste duinen van Nederland, hoe gaaf! Als kind was het echt een happening en zó leuk, we gingen naar de Klimduin in Schoorl. En het enige wat je dan wilt is van de duin naar beneden rennen! Het blijft een leuke plek, en als je kinderen hebt dan kunnen zij hier helemaal hun lol op. En laten we eerlijk zijn: dan is het voor de ouders ook goed, toch? Beneden bij de klimduin heb je ook meerdere horecagelegenheden. Kinderen blij, ouders blij. Maar ga vooral ook even verder de duinen in. Je kunt hier urenlang ronddwalen in een fantastische omgeving. De route maak je zo lang als je zelf wilt. In de herfst is het hier ook echt prachtig! Het is aan te raden om paaltjes te volgen en niet zomaar te wandelen, want dan wordt je route zomaar twee keer zo lang. Ja, ik spreek uit ervaring! ;)

Een idee voor een route: De Boswachterspad Noordzeewandeling van 10 km langs zee, duin, bos en heide en het Vogelmeer. Je volgt de donkerblauwe pijlen. Je loopt over verharde en onverharde paden.

Tip voor de kids: In de duinen naast het Buitencentrum ligt Speelbos Zandspoor. Naast het bos vind je ook een blotevoetenpad. Gratis toegankelijk!

Toegang: Je betaalt parkeerkosten, maximaal €9,- per dag.
Praktisch: Parkeerterrein Buitencentrum Schoorlse Duinen. Advies voor navigatie: Voer Heereweg 62 in, sla daar af naar de Oorsprongweg 1.
Andere routes: Familieroute rondje duin en dorp van 4,4 km, gele route. De zwarte roetroute van 5 km, zwarte route.

9. Petten aan Zee


Bij Petten aan Zee heb je een aantal bijzondere highlights. Het gebied zelf is al speciaal, want in dit gebied zijn ze in maart 2014 gestart met het versterken van de kust. Door het opspuiten van zand is er een nieuw natuurgebied met jonge duinen ontstaan.

Daarnaast vind je op het strand ‘The wall of shame’ (adres: strandslag 17A Panoramaduin). Dit is een project waarbij de maker bewustwording wil creëren over hoeveel afval er rondzwerft op stranden en in de zee. Door de gave kunstwerken, gemaakt van (plastic) afval, heeft kunstenaar Arnold zeker de aandacht gekregen. Het afval is verzameld tussen Sint Maartenszee en Camperduin. Fantastisch gemaakt; wat een creativiteit! Tegelijkertijd triest om te zien wat er allemaal in de natuur ligt en hoeveel afval er daadwerkelijk wordt achtergelaten.

Palendorp kom je iets verder op het strand tegen (vanaf The Wall of shame naar links). Dit is een mooie plek om eens naar toe te gaan. Palendorp is een monument dat bestaat uit 160 palen van 6 tot 12 meter hoog. Door de palen is er een klein dorp ontstaan. Het zijn huizen en een kerk. Het monument herinnert aan het oude dorp “Petten bi der Sipe” dat in 1792 helemaal in zee verdwenen is. Dit kwam door meerdere overstromingen. Honderden huizen spoelden weg en op een gegeven moment stond de kerk aan de rand van de zee. Uiteindelijk werd de kerk verplaatst achter de huidige zeewering.

Er hangt een schommel aan de palen, dus geniet even en beeld je in hoe het dorp er lang geleden uit zag (met gebouwen, een visafslag en een vuurtoren). Wat de schommel betreft: dit is een perfecte spot voor een leuke foto!

Toegang: Gratis
Parkeren: Parkeerplaats aan de Strandweg 4.

10. Egmond


We wilden eens iets anders dan Egmond aan Zee dus het werd tijd voor het Noord-Hollands Duinreservaat bij Egmond. Hier loop je langs hoge duinen. Wij waren er afgelopen winter; wat een plaatje is het dan om de mooie (soms echt hoge) duinen te zien! Kinderen met hun slee gleden naar beneden, één en al sneeuwpret. Dit maakte deze omgeving extra magisch om doorheen te lopen!

Toegang: Je hebt een duinkaart nodig. Je betaalt €2,- euro voor een dagkaart.
Parkeren: Ingang de Bleek, hier kun je parkeren.
Route: Albertdalpad van 3,9 km, blauwe route.

Wandelen met lunch, koffie of een borrel
Als alternatief kun je ook wandelen vlakbij het Ruyterhuis, dit is een perfecte pauzeplek. Een heerlijk restaurant voor wat lekkers. Als je bij het Ruyterhuis parkeert en de weg oversteekt, kom je bij een informatiepaneel en hier starten meerdere routes.

Vlakbij Restaurant Nieuw Westert in Egmond Binnen kun je ook parkeren. Je loopt vervolgens zo de duinen in. Wandel door dit mooie duingebied, misschien kom je nog wilde paarden tegen! Op de terugweg kun je genieten op het terras. 

11. Schermerhorn


De Schermer is de laatste van de grote 17e eeuwse droogmakerijen; het is een unieke droogmakerij. Er is hier gewerkt met o.a. twee grote maalcomplexen, waaronder de ‘Noordkust’ bij Schermerhorn. Langs de Noordkustroute vind je nog vijf authentieke molens.

Het leuke aan deze route vind ik dat je door de natuur loopt en daarna door het gezellige dorpje. Loop vooral even langs het ‘Kleinste huisje’: een tuindershuisje waar vroeger 10 of meer personen in woonden. Het ziet er super leuk uit! En met al die molens in dit gebied kun je overal prachtige Hollandse plaatjes schieten.

Toegang: Gratis!
Parkeren: Parkeren bij de Museummolen.
Route: Noordkustroute Schermerhorn van 3,2 km.
Deze blog is geschreven door:

Lianne Brouwer

Geboren op het prachtige Texel! In het dagelijks leven sta ik voor de klas en tussendoor geniet ik van nieuwe plekken ontdekken. Ik ben de reizende juf en neem je graag mee op avontuur!

 de_reizendejuf


Ik hoop dat je inspiratie hebt kunnen halen uit mijn blog. Heb je vragen, opmerkingen of tips? Laat dan een reactie achter!

Geniet van je aankomende reis en... don't forget to Hop Around!
Liefs, Lianne

Ontvang de nieuwste blogs ieder kwartaal eenvoudig via e-mail!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Reacties

Hop Around


Op Hop Around vind je inspiratie over diverse reizen en bestemmingen zodat je een onvergetelijke reis kan gaan maken. Of het nu binnen of buiten Europa is, kort of lang; iedere reis moet een fantastische ervaring worden en een mooie herinnering voor later!

Inspiratie

Ieder kwartaal inspiratie ontvangen over toffe reisroutes, fijne accommodaties en handige reistips?

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.