Plitvice Meren of Krkra watervallen? 


Als je je aan het verdiepen bent in het land Kroatië dan kom je vrij snel uit bij deze twee prachtige parken: Nationaal Park Krka en Nationaal Park Plitvice Meren. Je vakantie in Kroatië is wat mij betreft ook niet compleet zonder het bezoeken van deze parken. Als je de tijd hebt probeer ze dan ook allebei te bezoeken, beide parken zijn de moeite waard. De overeenkomsten en verschillen lees je hier!

Wandelroutes


Vooropgesteld zijn beide parken prachtig om doorheen te wandelen en zijn de paden goed begaanbaar. Het grote verschil tussen de twee is dat het Nationaal Park Plitvice Meren groter is dan Nationaal Park Krka. Bij de Plitvice meren vind je dan ook meerdere wandelroutes en is het een meer uitgestrekt gebied dan bij de Krka watervallen. Wanneer je ruim de tijd wilt nemen om van een park te kunnen genieten dan zou ik de Plitvice Meren aanraden. Als je krap in tijd zit en toch een prachtig stukje natuur wil zien, ga dan naar de Krka watervallen.

Lees ook: Fijne en betaalbare accommodaties in Kroatië.

Mag je zwemmen bij de Plitvice Meren of Krka Watervallen?


Bij de Krka watervallen is er één grote waterval: Skradinski Buk. Deze waterval is ook de belangrijkste hotspot van het park. En om er maar meteen duidelijk over te zijn: bij deze waterval mag helaas sinds 2021 niet meer gezwommen worden! Maar niet getreurd, want in de gemarkeerde gedeeltes bij Roški slap mag wél gezwommen worden.

Bij de Plitvice Meren mag er nergens gezwommen worden. Dit maakt het park niet minder gaaf om te bezoeken! Ik vond persoonlijk Nationaal Park Plitvice Meren een stuk indrukwekkender dan Nationaal Park Krka. In dit park vind je zo'n 16 meren, prachtige wandelroutes en ga je ook met een boot over de meren om je route te kunnen vervolgen.

Lees ook: Tips voor eiland Brač.

Aantal bezoekers bij de parken


Het zal niet als een verrassing komen als ik vertel dat beide parken goed gevonden worden door toeristen. De Plitvice Meren zijn over het algemeen wel een stuk bekender dan de Krka watervallen waardoor het meer bezoekers trekt. Echter, de grootte van Nationaal Park Plitvice Meren is fors waardoor je deze hoge aantallen niet altijd in de gaten hebt en sinds kort laten ze een maximum aantal bezoekers per tijdsblok binnen. 

Belangrijkste tip!
Voor beide parken is mijn advies: ga zo vroeg mogelijk zodat je de drukte voor bent! De meeste toeristen met een excursie komen vanaf 10:00 uur of rond de middag aan bij de parken. In het hoogseizoen kan je rond de middag echt over de koppen lopen.

De Krka watervallen zijn prima te bezoeken vanuit Split en de Plitvice Meren vanuit Zadar. Vanuit beide steden kun je vroeg vertrekken en valt de afstand tot de parken reuze mee!

Lees ook: De 8 mooiste bezienswaardigheden van Kroatië.
Als je echt genoodzaakt bent een keuze te moeten maken tussen de twee parken, dan is voor mij de grote winnaar Nationaal Park Plitvice Meren. In dit park heb ik echt de hele dag 'wow' en 'wauw' gezegd. De natuur is er echt waanzinnig mooi, ik viel van de ene verbazing in de andere!

Lees ook: 6 tips voor een bezoek aan de Plitvice Meren.
Deze blog is geschreven door:

Mascha Rietjens

Woonachtig in het mooie Limburg en natuurlijk gek op reizen door zowel binnen- als buitenland! Ik ben het liefst op pad om mooie plekken te ontdekken om daar jou mee te kunnen inspireren voor een fantastische vakantie of een heerlijk dagje uit!

https://hoparound.nl/
hoparound.nl
hoparound.nl


Ik hoop dat je inspiratie hebt kunnen halen uit mijn blog. Heb je vragen, opmerkingen of tips? Laat dan een reactie achter!

Geniet van je aankomende reis en... don't forget to Hop Around!
Liefs, Mascha

Ontvang de nieuwste blogs ieder kwartaal eenvoudig via e-mail!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Reacties

Alina 09-06-2020

Er zijn 2 ingangen bij de Plitvice , voor welke hebben jullie gekozen ?

Mascha - Hop Around 09-06-2020

Hi Alina! Wij hebben voor ingang 1 gekozen. Op onze blog "6 tips voor een bezoek aan de Plitvice Meren" vind je meer informatie over de ingangen!

Ann Michiels 13-11-2019

Bedankt voor de duidelijke , interessante info over Kroatië. Wij plannen volgend jaar een bezoek van ongeveer 10 dagen. Hebben heelwat aan jullie blog.

Mascha - Hop Around 14-11-2019

Hoi Ann! Wat leuk om te horen. Alvast heel veel plezier in Kroatië! Groetjes, Mascha

Joke 21-01-2019

Hallo, Deze zomer gaan wij voor de eerste keer naar Kroatië, we zouden graag beide parken bezoeken. Na wat opzoekingswerk te doen, dacht ik om de Plitvice meren in de late namiddag te bezoeken, we moeten van onze camping naar daar 1,5 uur rijden volgens google maps. 's Morgens er echt vroeg zijn zal niet lukken met onze trage zoon ;-). Denk je dat het haalbaar is om nog te genieten van het park als we rond 15u30 à 16u toekomen (ik zie dat het tot 20u open is). Volgens wat ik allemaal gelezen heb, zouden de meeste toeristen dan naar huis vertrekken na hun bezoek. Bedankt alvast voor de informatie! Leuke en interessante blog trouwens! groetjes

Mascha - Hop Around 21-01-2019

Hoi Joke! In 4 uur tijd kun je een kleine route maken en bijvoorbeeld alleen de "lower lakes" ontdekken. Bij de "lower lakes" vind je ook de grote waterval. Het voordeel van na 15:00 uur een ticket kopen is dat het een stukje voordeliger is. Er zullen inderdaad een aantal toeristen het park verlaten maar druk zal het sowieso wel zijn in het hoogseizoen! Alvast een hele fijne vakantie.

Laat alle reacties zien

Hop Around


Op Hop Around vind je inspiratie over diverse reizen en bestemmingen zodat je een onvergetelijke reis kan gaan maken. Of het nu binnen of buiten Europa is, kort of lang; iedere reis moet een fantastische ervaring worden en een mooie herinnering voor later!

Inspiratie

Ieder kwartaal inspiratie ontvangen over toffe reisroutes, fijne accommodaties en handige reistips?

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.