Plitvice Meren of Krkra watervallen?


Als je je aan het verdiepen bent in het land Kroatië dan kom je al vrij snel uit bij deze twee prachtige parken: Nationaal Park Krka en Nationaal Park Plitvice Meren. Je vakantie in Kroatië is wat mij betreft ook niet compleet zonder het bezoeken van deze parken. Als je de tijd hebt probeer ze dan ook allebei te bezoeken. Beide parken hebben mijn verwachtingen overtroffen. Mocht je omwille van de tijd écht moeten kiezen dan help ik je graag om een keuze te maken aan de hand van deze blog!

In welk park kun je het beste wandelen?


Vooropgesteld zijn beide parken prachtig om doorheen te wandelen en zijn de paden goed begaanbaar. Het grote verschil tussen de twee is dat de het Nationaal Park Plitvice Meren groter is dan Nationaal Park Krka. Bij de Plitvice meren vind je dan ook meerdere wandelroutes en is het een meer uitgestrekt gebied dan bij de Krka watervallen. Wanneer je ruim de tijd wilt nemen om van een park te kunnen genieten dan zou ik de Plitvice Meren aanraden. Als je krap in tijd zit en toch een prachtig stukje natuur wil zien, ga dan naar de Krka watervallen.

Lees ook: Fijne en betaalbare accommodaties in Kroatië.

Mag je zwemmen bij de Plitvice Meren en de Krka watervallen?


Bij de Krka watervallen is er één grote waterval dat ook direct de belangrijkste hotspots is van het park. Bij deze waterval mag ook gezwommen worden. Het is aan te raden om je badkleding al aan te doen en vroeg aanwezig te zijn zodat je op je gemak een duik kunt nemen.

Bij de Plitvice Meren daarentegen mag niet gezwommen worden maar dit maakt wat mij betreft het park niet minder gaaf om te bezoeken. Ik vond persoonlijk namelijk Nationaal Park Plitvice Meren indrukwekkender dan Nationaal Park Krka. Hier vind je zo'n 16 meren, prachtige wandelroutes en ga je ook met een boot over de meren om je route te kunnen vervolgen. Hier zit wat mij betreft weer meer beleving dan bij de Krka watervallen. 

Lees ook: Tips voor eiland Brač.

Welk park is het meest rustig?


Het zal niet als een verrassing komen als ik vertel dat beide parken goed gevonden worden door toeristen. De Plitvice Meren zijn over het algemeen wel een stuk bekender dan de Krka watervallen waardoor het meer bezoekers trekt. Echter, de grootte van Nationaal Park Plitvice Meren is fors waardoor je deze hoge aantallen niet altijd in de gaten hebt. Bij de Krka watervallen zal het bij de waterval waar je mag zwemmen erg druk zijn, hou hier dus wel rekening mee.

Voor beide park geldt de belangrijkste tip: ga zo vroeg mogelijk zodat je de drukte voor bent! De meeste toeristen met een excursie komen vanaf 10:00 uur of rond de middag aan bij de parken. Wij hebben de Krka watervallen bezocht vanuit de stad Split en de Plitvice Meren vanuit de stad Zadar. Vanuit beide steden kun je vroeg vertrekken en valt de afstand tot één van de parken reuze mee.
Als je echt een keuze moet maken tussen een van de twee parken dan is voor mij de grote winnaar Nationaal Park Plitvice Meren. Hier heb ik de hele dag 'wow' gezegd, zo prachtig vond ik de natuur. Ik viel daar van de ene verbazing in de andere!

Lees ook: Tips voor een bezoek aan de Plitvice Meren.

Ik hoop dat je inspiratie hebt kunnen halen uit mijn blog. Heb je vragen, opmerkingen of tips? Laat dan een berichtje achter!
Geniet van je aankomende reis en... don't forget to Hop Around!
Liefs, Mascha

Reacties

Joke 21-01-2019

Hallo, Deze zomer gaan wij voor de eerste keer naar Kroatië, we zouden graag beide parken bezoeken. Na wat opzoekingswerk te doen, dacht ik om de Plitvice meren in de late namiddag te bezoeken, we moeten van onze camping naar daar 1,5 uur rijden volgens google maps. 's Morgens er echt vroeg zijn zal niet lukken met onze trage zoon ;-). Denk je dat het haalbaar is om nog te genieten van het park als we rond 15u30 à 16u toekomen (ik zie dat het tot 20u open is). Volgens wat ik allemaal gelezen heb, zouden de meeste toeristen dan naar huis vertrekken na hun bezoek. Bedankt alvast voor de informatie! Leuke en interessante blog trouwens! groetjes

Mascha - Hop Around 21-01-2019

Hoi Joke! In 4 uur tijd kun je een kleine route maken en bijvoorbeeld alleen de "lower lakes" ontdekken. Bij de "lower lakes" vind je ook de grote waterval. Het voordeel van na 15:00 uur een ticket kopen is dat het een stukje voordeliger is. Er zullen inderdaad een aantal toeristen het park verlaten maar druk zal het sowieso wel zijn in het hoogseizoen! Alvast een hele fijne vakantie.

Hop Around

Met Hop Around wil ik jou graag inspireren en informeren over reizen in de breedste zin van het woord. Alles wat je op deze website vindt, is uit eigen ervaring en naar mijn persoonlijke mening. Benieuwd naar wie er achter Hop Around zit en hoe het is ontstaan? Hop dan verder...

Contact