6 tips voor een bezoek aan de Plitvice Meren


Nationaal Park Plitvice Meren is een van de bekendste bezienswaardigheden van Kroatië. En terecht! Wat mij betreft is een vakantie in Kroatië pas af als je de Plitvice Meren hebt bezocht. Dit sprookjesachtige park, wat op de UNESCO werelderfgoedlijst staat, is het oudste en grootste nationaal park van Kroatië met een oppervlakte van een kleine 300 km2. Het park heeft 16 meren die in elkaar overlopen en de natuur heeft er voor gezorgd dat er een boven- en ondergedeelte is (Upper Lakes en Lower Lakes). Het water in de meren is onwijs helder en groen-blauw van kleur. Ook zijn er veel watervallen, van groot tot klein, maar allemaal even betoverend. Je valt letterlijk van de ene verbazing in de andere!

Voor het bezoeken van de Plitvice Meren hebben wij 6 tips voor je!

1. Kies de juiste ingang 


Om het Plitvice Meren park te betreden heb je de keuze uit twee ingangen. Als je via ingang 1 naar binnen gaat dan zul je een route door het park beginnen bij de lower lakes. Via ingang 2 kom je binnen bij de upper lakes. In principe maakt het niet veel uit welke ingang je neemt want ze liggen relatief dicht bij elkaar, maar je kunt het beste de afweging maken op basis van wat je graag zou willen zien van het park! De parkeervoorzieningen zijn bij beide ingangen groot genoeg dus het is aan jou welke route je voorkeur heeft. Bij tip 2 vind je de verschillende type wandelroutes; je kunt op basis daarvan je keuze maken.

2. Een wandelroute kiezen


Allereerst is het goed om te weten dat je niet verplicht bent om je aan een wandelroute te houden in het park. De routes kruisen elkaar op verschillende punten en het is ook niet echt mogelijk om te verdwalen bij de Pitvice Meren. De routes maken het wel wat makkelijker om er voor te zorgen dat je zeker gaat zien wat je graag wilt zien. Zie het als een optie maar zeker geen verplichting!

Er zijn per ingang vier routes te kiezen en er zit verschil in de lengte per route. Bij ingang 1 start je bij de lower lakes en start je aan wandelroutes met de letters A, B, C en K. Bij ingang 2 start je bij de upper lakes en start je aan wandelroutes met de letters E, F, H en K. De routes variëren van 2-3 uur (3 km) tot zelfs 6-8 uur (18 km).

Tip: download de app!
Via de officiële app van de Plitvice Meren vind je diverse routes. Leuk voor de voorpret maar met name handig als je in het park bent en niet meteen een plattegrond kan vinden. 

Georganiseerd naar de Plitvice Meren
Het is mogelijk om een gids te boeken voor een rondleiding door het park. Een goede keuze als je meer achtergrondinformatie wilt krijgen over het park. Heb je plannen om vanuit bijvoorbeeld Split, Zadar of Zagreb de Plitivce Meren te bezoeken? Dan is het ook mogelijk om een excursie te boeken inclusief vervoer en gids. Zeker als je geen huurauto tot je beschikking hebt is dit ideaal om te doen!

Boek een excursie naar de Plitvice Meren

Lees ook: 10 x bezienswaardigheden en tips voor de stad Split.

3. Vermijd de drukte bij de Plitvice Meren


Allereerst is het beste moment om het park te bezoeken niet in het hoogseizoen (juli en augustus) maar in het laagseizoen. In het voorjaar zijn de watervallen ook nog lekker vol vanwege het water dat is gevallen en is het park minder drukbezocht met toeristen. Ook het najaar is een erg mooi seizoen in het park gezien de bladeren mooi verkleuren en het turquoise water nog mooier tot zijn recht komt! 

Gebonden aan het hoogseizoen?
Mocht je wel gebonden zijn aan het hoogseizoen en je wilt op het minst drukke moment het park bezoeken dan kan dit het beste vóór 10:00 uur en ná 17:00 uur. Het park opent om 7:00 uur de deuren en is tot 20:00 uur in de avond geopend. Wij waren zelf in september rond 8:00 uur bij de Plitvice Meren en hebben in het begin heerlijk rustig door het park kunnen wandelen. Rond de middag kwamen er ontzettend veel toeristen die een excursie hadden geboekt het park binnen, dit verschil was duidelijk te merken. Probeer dan ook het middaguur te vermijden.

4. Neem een lunchpakket mee


First things first: er is ruim voldoende rekening gehouden met toeristen in het park. Op diverse plekken zijn er restaurants waar je eten en drinken kunt krijgen of kleine winkeltjes voor bijvoorbeeld een ijsje. Er is ook meer dan voldoende ruimte om te zitten bij restaurants maar ook door het park heen zijn er voldoende bankjes om even pauze te nemen met uitzicht over de Plitvice Meren. Echter zijn de prijzen van het eten en drinken afgestemd op de populariteit van het park. Met andere woorden: dure aangelegenheid ;)! In het hoogseizoen kan het ook erg druk zijn in het park en heb je wellicht weinig zin om lang in de rij te staan.

Wij adviseren je een lunchpakket mee te nemen en te zorgen voor genoeg water. Wij hebben dit zelf ook gedaan en hebben genoeg mogelijkheden gehad om aan een picknicktafel of op bankjes in het park even te eten. Persoonlijk vind ik dit ook altijd net iets gezelliger!

Lees ook: Reisroute van 3 weken door Kroatië en Slovenië.

5. Entreetickets online kopen


Vanaf april 2019 is het verplicht om vooraf online tickets te kopen via de website van de Plitvice Meren. Je dient tijdens het boeken aan te geven op welke datum en tijdstip je het park wilt bezoeken. Wees er op tijd bij want het aantal tickets per dag en per tijdsblok is beperkt. De reden hiervoor is dat ze de instroom van bezoekers in het park willen verbeteren zodat het niet in een keer erg druk is. 

Een aantal belangrijke voorwaarden bij het kopen van de online tickets:

1. Tickets moeten minstens 2 dagen van tevoren online worden gekocht.

2. Na het boeken ontvang je een email met een voucher die je moet uitprinten en mee moet nemen naar de ingang van het park. De voucher zal daar worden omgeruild voor een entreebewijs.

3. Alleen bij een van deze drie ingangen kan de voucher worden omgeruild voor een entreebewijs: Ingang 1, Ingang 2 en zij-ingang Flora. Bij het online boeken van de tickets moet je al een ingang kiezen, welke je dan ook verplicht bent om te gebruiken.

4. Tickets zijn alleen geldig op de gekozen datum en het gekozen tijdstip. Alleen tijdens het gekozen uur krijg je toegang tot het park. Kom je te laat, dan is je ticket dus niet meer geldig en krijg je je geld niet terug.

5. Je kunt je uitgeprinte voucher omruilen voor een entreebewijs bij de ingang vanaf een half uur voor het gekozen tijdstip tot aan het einde van het gekozen uur. Voorbeeld: wanneer je hebt gekozen voor 13:00 uur, kun je je entreebewijs ophalen tussen 12:30 en 14:00 en kun je het park betreden tussen 13:00 en 14:00 uur.

6. Wie een twee-dagen ticket koopt, moet op de eerste dag het gekozen tijdstip aanhouden. Op de tweede dag mag je zelf kiezen hoe laat je naar binnen gaat en mag je zelf bepalen welke ingang je neemt. Een twee-dagen ticket is een ticket voor twee opeenvolgende dagen.

7. Tickets niet meer gewijzigd of geannuleerd worden, tenzij het park zelf heeft besloten wegens weersomstandigheden te moeten sluiten. Bezoekers krijgen dan hun geld terug.

8. Geboekte tickets kunnen niet worden geannuleerd en vergoed vanwege de weersomstandigheden, tenzij het park zelf besluit om vanwege extreme weersomstandigheden te sluiten.

9. Het is niet mogelijk om tickets te annuleren.

Lees ook: Plitvice Meren of Krka watervallen?

6. Overnachten bij de Plitvice Meren


Overnachten in de buurt van de Plitvice Meren kan erg handig zijn. Het voordeel wat je hier uit haalt is met name tijd. Je bent niet afhankelijk van de reistijd wanneer je wat verder weg een overnachting hebt maar je kan ook wat flexibeler omgaan met het vermijden van de drukke momenten. Hoe je de drukke momenten vermijd lees je verderop in deze blog.

Voor prachtige locaties in de buurt van de Plitvice Meren klik dan op onderstaande link van booking.com om direct een overzicht van prachtige locaties te zien in de buurt van het park.

Wij adviseren je te overnachten bij: B&B Plitvice Falls Cottage.
Deze accommodatie ligt in het nationaal park. De Plitvice Meren liggen heel dichtbij en toch is het een rustige accommodatie. Andere gasten hebben deze B&B beoordeeld met een 9,0.

Mocht deze niet beschikbaar zijn dan is Villa Ruhige Lage een zeer goed alternatief.

Plitvice Falls Cottage

Villa Ruhige Lage

© Plitvice Falls Cottage, Villa Ruhige Lage.

Een rondreis door Kroatië met een reisorganisatie


Er zijn verschillende reisorganisaties die rondreizen door Kroatië aanbieden. Door te boeken bij een gerenommeerde organisatie zoals TUI weet je zeker dat alles goed georganiseerd is!

Een paar mooie rondreizen als voorbeeld:
-  15-daagse individuele rondreis Kroatië: 15-daagse fly-drive Grand Tour Kroatië
-  12-daagse food-rondreis door Kroatië: 12-daagse rondreis Lokale wijnen en slow food
-  8-daagse groepsreis Montenegro, Bosnië en Kroatië: 8-daagse rondreis Balkan
-  11-daagse groepsreis hoogtepunten Kroatië: 11-daagse groepsreis Kroatië compleet

Lees ook: Waarom een vakantie boeken bij een reisorganisatie slim kan zijn.
Deze blog is geschreven door:

Mascha Rietjens

Woonachtig in het mooie Limburg en natuurlijk gek op reizen door zowel binnen- als buitenland! Ik ben het liefst op pad om mooie plekken te ontdekken om daar jou mee te kunnen inspireren voor een fantastische vakantie of een heerlijk dagje uit!

https://hoparound.nl/
hoparound.nl
hoparound.nl


Ik hoop dat je inspiratie hebt kunnen halen uit mijn blog. Heb je vragen, opmerkingen of tips? Laat dan een reactie achter!

Geniet van je aankomende reis en... don't forget to Hop Around!
Liefs, Mascha

Ontvang de nieuwste blogs ieder kwartaal eenvoudig via e-mail!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Reacties

Romy 06-07-2020

Hoihoi, Ik ben op zoek naar de 2-daagse ticket voor de Plitvice meren zoals je ook noemt in je blog. Deze kan ik helaas nergens vinden/bestellen. Kan iemand mij hier verder mee helpen? Groetjes Romy

Mascha - Hop Around 06-07-2020

Hi Romy! Ik heb even met je mee gekeken bij het online bestellen van de tickets via https://ticketing.np-plitvicka-jezera.hr/. Helaas zie ik dat de optie voor een 2-daagse ticket pas in oktober weer beschikbaar is. Het lijkt erop, al weet ik dat niet zeker, dat ze een 2-daagse ticket in het hoogseizoen en/of vanwege COVID-19 niet online aanbieden. Je zou het ter plekke nog kunnen proberen. Veel plezier in Kroatië!

Suzanne 26-05-2019

Onze reis komt er aan. En we hebben veel aan je blog. Nu ben ik aan het kijken voor entree plitvitce. Kom er niet goed uit welkw route.... las ook iets over een boot tour daar? Kan er bij de tickets niks over vinden. En als ik onze datum aan click staat er till 16h. Moet je er dan al weer uit zijn? Heb je advies voor ons? Groet Suzanne

Mascha - Hop Around 27-05-2019

Hoi Suzanne. Wat een lekker vooruitzicht! Fijn dat je veel aan de blog hebt gehad. De entreetickets is inclusief onder andere de boot tour. Bij de Plitvice Meren hebben ze twee dagtarieven: voor 16h en na 16h. Een dagtarief en een avondtarief dus. Het maakt niet uit hoe laat je het park verlaat. Ik heb deze informatie op de website van de Plitvice Meren gevonden: https://np-plitvicka-jezera.hr/en/plan-your-visit/price-list/. Geniet van jullie aankomende reis! Liefs

Gea 12-05-2019

Is er iemand die enig idee heeft of het storm gaat lopen? Wij beginnen 24 mei aan onze rondreis door zuid-europa, en willen ook graag naar de meren. Ik zie wel dat de prijzen voor de kaartjes voor over 2 dagen echt maar 1/3 van de prijs zijn, zo ongeveer, dan over 2 dagen. Daarbij weten we ook absoluut niet wanneer we daar zullen zijn maar ik vermoed ergens rond 8 juni.

Margriet 07-05-2019

Het schijnt dat je nu vooraf een toegangskaartje moet kopen. Dit is naar beschikbaarheid. Als je wacht op de dag zelf in het hoogseizoen zijn waarschijnlijk de kaarten van die dag al vergeven. Heeft iemand hier ervaring mee. Is sinds april 2019!

Mascha - Hop Around 08-05-2019

Hoi Margriet. Dat klopt inderdaad! We adviseren je om de tickets tijdig online te bestellen. Bij het park is er een mogelijkheid om de tickets uit te laten printen.

Nancy 20-03-2019

Kunnen we onze hond mee nemen Hij is heel braaf en sociaal

Mascha - Hop Around 21-03-2019

Hoi Nancy. Jullie hond is welkom bij de Plitvice Meren maar moet wel aangelijnd blijven. Alvast veel plezier!

Jappie 23-01-2019

Wij zijn afgelopen augustus geweest. Met een buggy (wandelwagen) dit was al lastig. Dus denk ik dat een rolstoel helemaal lastig gaat. Er zijn nogal wat steile smalle paden vaak uit een rots gekapt. Maar er zijn idd wel mensen met rolstoelen die het hele park hebben gezien. Alvast heel veel plezier.

Patrick 21-01-2019

Hallo Kun je bij de plitvice meren ook met een rolstoel terecht. We hebben een zoontje van 8 jaar dat rolstoel gebonden is voor zo een wandeling. Kleine trappen is geen probleem. Of is er een route of kortere route dat het wel gaat. Mvg patrick

Mascha - Hop Around 21-01-2019

Hoi Patrick. Ik heb op het internet enkele verhalen gelezen dat het lastig is vanwege de vele vlonders maar zeker niet onmogelijk. Het personeel blijkt rolstoelgasten zeer goed te helpen om het bezoek aan het park zo aangenaam mogelijk te maken! Jullie zullen dan waarschijnlijk een aangepaste of kortere route moeten maken. Mijn advies zou zijn om bij de entree direct om hulp te vragen voor een geschikte route en eventuele begeleiding.

Laat alle reacties zien

Hop Around


Op Hop Around vind je inspiratie over diverse reizen en bestemmingen zodat je een onvergetelijke reis kan gaan maken. Of het nu binnen of buiten Europa is, kort of lang; iedere reis moet een fantastische ervaring worden en een mooie herinnering voor later!

Inspiratie

Ieder kwartaal inspiratie ontvangen over toffe reisroutes, fijne accommodaties en handige reistips?

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.