Tips voor een bezoek aan de Plitvice Meren


De Plitvice Meren, dat is vaak een van de eerste bezienswaardigheden die worden genoemd bij het land Kroatië. Wat mij betreft is een vakantie in Kroatië pas af als je het Nationaal Park Plitvice Meren hebt bezocht. Dit sprookjesachtige park, wat meer dan terecht op de UNESCO werelderfgoedlijst staat, is het oudste en grootste nationaal park van Kroatië met een oppervlakte van een kleine 300 km2. Het park heeft 16 meren die in elkaar overlopen en de natuur heeft er voor gezorgd dat er een boven- en ondergedeelte is (Upper Lakes en Lower Lakes). Wat het voor mij ook echt zo "wauw" maakte was dat het water er zo ontzettend helder en groen-blauw van kleur is. Ook zijn er veel watervallen, van groot tot klein, maar allemaal even betoverend. Je valt letterlijk van de ene verbazing in de andere. Fantastisch!

Voor het bezoeken van de Plitvice Meren heb ik een aantal tips voor je.

Overnachten bij de Plitvice Meren


Overnachten in de buurt van de Plitvice Meren kan erg handig zijn. Het voordeel wat je hier uit haalt is met name tijd. Je bent niet afhankelijk van de reistijd wanneer je wat verder weg een overnachting hebt maar je kan ook wat flexibeler omgaan met het vermijden van de drukke momenten. Hoe je de drukke momenten vermijd lees je verderop in deze blog.

Voor prachtige locaties in de buurt van de Plitvice Meren klik dan op onderstaande link van booking.com om direct een overzicht van prachtige locaties te zien in de buurt van het park.

Onze favoriet: B&B Plitvice Falls Cottage. Andere gasten hebben deze accommodatie beoordeeld met een 9,0.

Het beste hotel vinden ?

Ga dan naar Booking.com
Booking.com

Ingangen en diverse routes door het park


Om het Plitvice Meren park te betreden heb je de keuze uit twee ingangen. In principe maakt het niet veel uit welke ingang je neemt, ze liggen relatief dicht bij elkaar. Als je via ingang 1 naar binnen gaat dan zul je een route door het park beginnen bij de lower lakes. Via ingang 2 kom je binnen bij de upper lakes. De parkeervoorzieningen zijn bij beide ingangen groot genoeg dus het is aan jou welke route je voorkeur heeft.
Handig om te weten is dat je niet verplicht bent om je aan een route te houden langs de Plitvice Meren. De routes kruisen elkaar op verschillende punten en het is ook niet echt mogelijk om te verdwalen in het park. De routes maken het wel wat makkelijker om er voor te zorgen dat je kan zien wat je graag wilt zien. Er zijn per ingang vier routes te kiezen en er zit verschil in de lengte per route. De kortste routes brengen je binnen 2-3 uur langs de belangrijkste punten van de Plitvice Meren en de langste routes duren 6-8 uur waarbij je alle paden bewandeld. 

Tip: Er is ook een officiële app van de Plitvice Meren waar je de diverse routes op kunt vinden.

Het is mogelijk om een gids te boeken voor een rondleiding door het park, mijn advies zou zijn om deze te boeken via GetYourGuide. Ik heb al diverse rondleidingen of excursies geboekt met deze organisatie en is altijd erg goed verlopen. Verblijf je in een stad zoals bijvoorbeeld Split, Zadar of Zagreb? Dan is het ook mogelijk om een excursie te boeken via GetYourGuide zodat het vervoer voor je wordt geregeld.

Wat te doen met eten en drinken?


Er is ruim voldoende rekening gehouden met toeristen in het park. Op diverse plekken zijn er restaurants waar je eten en drinken kunt krijgen of kleine winkeltjes voor bijvoorbeeld een ijsje. Er is ook meer dan voldoende ruimte om te zitten bij restaurants maar ook door het park heen zijn er voldoende bankjes om even pauze te nemen met uitzicht over de Plitvice Meren. Hou er wel rekening mee dat ze de prijzen in het park hebben afgestemd op de populariteit.

In het hoogseizoen kan het erg druk zijn in het park en heb je wellicht niet zo een zin om lang in de rij te staan. Mocht dit het geval zijn dan adviseer ik je om een lunchpakket mee te nemen. Wij hebben dit zelf ook gedaan en hebben genoeg mogelijkheden gekregen om aan een picknicktafel of op bankjes in het park even te eten. Persoonlijk vind ik dit ook altijd net iets gezelliger en je bent een stuk goedkoper uit. 

Hoe vermijd ik de drukte en voorkom ik wachtrijen?


Allereerst is het beste moment om het park te bezoeken niet in het hoogseizoen (juli en augustus) maar bijvoorbeeld in het voorjaar. In het voorjaar zijn de watervallen ook nog lekker vol vanwege het water dat is gevallen en is het park minder drukbezocht met toeristen. Ook het najaar is een erg mooi seizoen in het park gezien de bladeren mooi verkleuren en het turquoise water nog mooier tot zijn recht komt.

Mocht je gebonden zijn aan het hoogseizoen en je wilt op het rustigste moment het park bezoeken dan kan dit het beste voor 10:00 uur en na 17:00 uur. Het park gaat al vanaf 7:00 uur open en is tot 20:00 uur in de avond geopend. Wij waren zelf in september rond 8:00 uur bij de Plitvice Meren en hebben in het begin heerlijk rustig door het park kunnen wandelen. Rond de middag kwamen er ontzettend veel toeristen die een excursie hadden geboekt het park binnen, dit verschil was duidelijk te merken. 

Lees ook: Citytrip Split.
Ik hoop dat je inspiratie hebt kunnen halen uit mijn blog. Heb je vragen, opmerkingen of tips? Laat dan een berichtje achter!
Geniet van je aankomende reis en... don't forget to Hop Around!
M.

Reacties

Nancy 20-03-2019

Kunnen we onze hond mee nemen Hij is heel braaf en sociaal

Mascha - Hop Around 21-03-2019

Hoi Nancy. Jullie hond is welkom bij de Plitvice Meren maar moet wel aangelijnd blijven. Alvast veel plezier!

Jappie 23-01-2019

Wij zijn afgelopen augustus geweest. Met een buggy (wandelwagen) dit was al lastig. Dus denk ik dat een rolstoel helemaal lastig gaat. Er zijn nogal wat steile smalle paden vaak uit een rots gekapt. Maar er zijn idd wel mensen met rolstoelen die het hele park hebben gezien. Alvast heel veel plezier.

Patrick 21-01-2019

Hallo Kun je bij de plitvice meren ook met een rolstoel terecht. We hebben een zoontje van 8 jaar dat rolstoel gebonden is voor zo een wandeling. Kleine trappen is geen probleem. Of is er een route of kortere route dat het wel gaat. Mvg patrick

Mascha - Hop Around 21-01-2019

Hoi Patrick. Ik heb op het internet enkele verhalen gelezen dat het lastig is vanwege de vele vlonders maar zeker niet onmogelijk. Het personeel blijkt rolstoelgasten zeer goed te helpen om het bezoek aan het park zo aangenaam mogelijk te maken! Jullie zullen dan waarschijnlijk een aangepaste of kortere route moeten maken. Mijn advies zou zijn om bij de entree direct om hulp te vragen voor een geschikte route en eventuele begeleiding.

Laat alle reacties zien

Een vergelijkbare blog lezen?

Hop Around

Met Hop Around wil ik jou graag inspireren en informeren over reizen in de breedste zin van het woord. Alles wat je op deze website vindt, is uit eigen ervaring en naar mijn persoonlijke mening. Benieuwd naar wie er achter Hop Around zit en hoe het is ontstaan? Hop dan verder...

Contact